Helyi közélet

2016.07.23. 15:21

„Lobbizom a szülőföldemért” - interjú dr. Papcsák Ferenccel, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnökével

Demecser - A Demecserhez tartozó Borzsovatanyára, gyermekkori éveinek színhelyére látogatott a napokban dr. Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnöke.

Demecser - A Demecserhez tartozó Borzsovatanyára, gyermekkori éveinek színhelyére látogatott a napokban dr. Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnöke.

Milyen érzés Borzsovatanyára eljönni?

Dr. Papcsák Ferenc: Nekem mindig nagyon-nagyon jó ide megérkezni, hiszen itt vannak a rokonaim, de úgy is mondhatom, hogy szinte mindenki a rokonom. Nagyon szeretem ezt a kis falut, ami önállóságra van ítélve, de Demecserhez tartozik. Egy sajátos kis összetartó közösséget alkot a lakosság itt, a Közép-Nyírségben. Mindig azt érzem, amikor ide megérkezem, hogy az emberek szeretnek, vagyis nagyon jó érzés hazajönni.

Valamilyen módon tudja-e támogatni a települést, a térséget?

Dr. Papcsák Ferenc: Amiben tudok, segítek. Váradi László polgármester úrral is sokat egyeztetek a támogatási lehetőségekről és módokról. Fontos feladat a munkahelyek megteremtésének elindítása, ezért is volt jelentős lépés, hogy a demecseri önkormányzat a tulajdonába vette a volt ipari telepet a városban. Nagyon fontos, hogy ott elindítsunk olyan programokat, és csábítsunk olyan vállalkozókat, akik ténylegesen munkát tudnak adni az embereknek, mert azt ugye látni kell, hogy jelenleg csak a közmunka biztosítja egyedül azt a jövedelmet, amiből fenn tudják magukat tartani, s ez az összeg azonban nem elégséges, ezt azért valljuk be. A közmunka nagyon fontos, szüksége van rá az embereknek, de a jövő a foglalkoztatásban van. A fejlődés szempontjából meghatározó volt, hogy az autópálya elérje ezt a térséget, s az előrelépéshez az is kell, hogy a vállalkozókat támogassuk, hogy újabb munkahelyek szülessenek. Most is van egy 700 milliárdos fejlesztési program a kis- és középvállalkozásoknak, amit a kormány hamarosan elindít.

Volt már országgyűlési képviselő, elszámoltatási biztos, polgármester, jelenleg pedig a nemzeti bank felügyelőbizottságának az elnöke. Vajon melyik tisztség volt a legnehezebb, melyik jelentette a legnagyobb kihívást?

Dr. Papcsák Ferenc: Valóban, sokféle közfeladatot láttam el eddig. Örülök neki, hogy a jó isten megadta nekem ezt a lehetőséget, főleg úgy, hogy egy ilyen picurka faluból származom. Egyszerű emberek voltak a felmenőim, illetve most az édesanyámtól jöttem ide, ő Nyírbogdányban él egy szeretetotthonban. Mindegyik beosztás nagy kihívást jelentett, mindegyiknek megvolt a maga szépsége. Még a polgármesterségnek is, hiszen egy fővárosi kerületet vezettem négy évig, s ez nagyon sokat jelentett a tapasztalatszerzésben. Most a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnökeként a törvényességért felelek. Ez egy fantasztikus és nehéz, a parlament által adott megbízatás. Nem egyszerű ennek megfelelni, hiszen látható a médiában, hogy közérdeklődésre is számot tart ez a nagy állami intézmény. Szabolcsi képviselőnek viszont nagyon jó volt lenni, hiszen azon túl, hogy lobbizott a térségért, azon túl lokálpatrióta is tudott lenni az ember. Egyébként azokkal a képviselőkkel, akik a másik oldalon ültek, azóta is tartom a kapcsolatot, például Gazda Lászlóval, aki maga is nagyon sokat tett a térségért. Én azt gondolom, csak az összefogás hozhatja meg a térség felzárkóztatását. Egyébként nagyon szívesen dolgozom Szabolcsért. Számtalan programban vettem azóta is részt, nem szakadtam el ettől a vidéktől, hiszen mind Baktalórántházán, mind Kemecsén, mind a környéken segítem, támogatom az itt élőket, valamint lobbizom jó szívvel a szülőföldemért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában