A környezet védelméért Sárospatakon

Akt.:
Bódiszné Hajnal Aliz átadja a petíciót Aros János polgármesternek
Bódiszné Hajnal Aliz átadja a petíciót Aros János polgármesternek - © Fotó: BSZA
Sárospatak – A műanyagok visszaszorításáért futottak a sárospataki iskolások.

Háromszázhuszonöt gyerek és több mint harminc felnőtt vett részt abban az akcióban, amellyel a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csatlakozott a Greenpeace Magyarország kezdeményezéséhez.

Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyagok használatának visszaszorítására. A helyi futó nagykövetek – ha összeadjuk a futómennyiségüket – összesen mintegy 190 kilométert tettek meg a cél érdekében. Mellettük 35 kerékpáros a Sárospatak és Sátoraljaújhely közötti 13 kilométeres távot tekerte le oda-vissza. A résztvevők petíciókat adtak át Aros Jánosnak, Sárospatak polgármesterének, valamint helyi boltvezetőknek. Arra kérték őket: saját környezetükben hatékonyan tegyenek azért, hogy az eldobható műanyag eszközök száma jelentősen csökkenjen.

Környezettudatos nevelés

A sárospataki helyszínen Kissné Murányi Andrea, az iskola igazgatója elmondta: intézményük egész évben odafigyel a gyerekek környezettudatos nevelésére, erre több programot is szerveznek.

A futás és kerékpározás szervezője, Bódiszné Hajnal Aliz tanárnő, az intézmény természetvédelmi felelőse úgy fogalmazott: nagyszerű érzés, hogy olyan lelkes diákjaik és pedagógusaik vannak, akik egy-egy ilyen kezdeményezés mellé állnak. Hozzátette: bár sok oktatási feladatuk van, a környezet védelmének nevelésére mindenképpen kell időt szánni, mert a gyerekeknek környezettudatos felnőttekké kell válniuk. A tanárnő szerint egyszerűen nincs másik út.

Aros János, Sárospatak pol­gár­mestere kiemelte: a pataki diákok mindig haladó ügyeket képviseltek és – mint a példa mutatja – ez ma sincs másképp. Mint mondta, a város sokat tesz azért, hogy a lakosság szelektíven gyűjthesse a hulladékot. Hozzáfűzte, a jövőben maga is ügyel arra, hogy minél kevesebb eldobható műanyag eszközt használjon.

ÉM-BSZA


A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé szemete borít be minket
A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé áll leginkább a bolygónkat ellepő eldobható műanyagcsomagolás-szennyezés mögött – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. A Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és a Danone termékei tették ki a Break Free From Plastic-mozgalom által 42 országban szervezett 239 szem...

Műanyaggyűjtők a tengerparton
Miskolc - Több olyan kezdeményezés is létezik, mely a műanyagmentességre hívja fel a figyelmet. Egyre nagyobb veszélyt jelent az élővilágra nézve a műanyaghulladék. Év elején körülbelül 150 millió tonna műanyaghulladék úszott a világ óceánjaiban, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő. Most még ...
hirdetés