A környezetvédelem (is) összeköti őket

Hermanos és aacheni diákok közös környezetvédelmi munkában „derítették fel” a Szinvát.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium és az aacheni Inda Gimnázium diákjai A környezetvédelem összeköt – Fiatalok európai párbeszéde elnevezésű nemzetközi projekt keretében a közelmúltban a Szinva múltjával, jelenével és jövőjével ismerkedtek meg.

A téma tehát a Szinva szennyezettsége, a patak természetes egyensúlyának visszaállítása volt. Előadásokat, tájékoztatókat hallgattak meg, üzemlátogatáson voltak (a papírgyárban és a Mivíznél), ötleteltek, meg persze barátkoztak, a magyarok megmutatták a német tetvériskola diákjainak városukat.

A hároméves projektet a Német Környezetvédelmi Alapítvány támogatja, Magyarországról hat középiskola pályázatát fogadták el annak idején, közöttük a Hermanét. A célok közül: kulturális hidak építése Kelet- és Nyugat-Európa között, környezeti tudatformálás újságírói feladatokon keresztül (magyarul: a diákok újságcikkeket írnak a megadott témákban), kapcsolatépítés és -tartás a médiumokkal. (Így az Észak-Magyarországgal.)

A projekt védnökei: Németország, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia köztársasági elnöke, valamint Alexander Kwasniewski, Lengyelország volt köztársasági elnöke. Harmincnégy német és harmincnégy közép- és kelet-európai iskola (diákjai és tanárvezetőik), számos alapítvány, intézet vesz részt a környezetvédelmi párbeszédben, amely tavaly ősszel startol és 2009 tavaszán zárul. Összköltsége nem csekély: 4,8 millió euró.

Diákok az együtt töltött napokról

Szentiványi Dóri: Szerencsések vagyunk, hogy részt vettünk ebben a projektben, mert tapasztalatokat és új barátokat is szereztünk. Továbbra is fogjuk tartani a kapcsolatot a partneremmel, mert nagyon jó barátok lettünk. Nagyon hasznos, hogy felhívták a figyelmünket a környezetvédelemre, most már mindannyian jobban odafigyelünk erre.

Florian Orthen:Az első dolog, ami érkezésünk után feltűnt, a nagy vendégszeretet volt. Hála a vendéglátóinknak, rögtön otthon éreztem magamat, habár a vendéglátó nagypapámmal soha nem egy nyelven beszélünk. Minden gesztusuk őszinte vendégszeretetet fejezett ki. Az itteni program igazán sokoldalú, érdekes, de mindenekelőtt nagyon jól szervezett volt. Az itt eltöltött csodálatos időért minden érintett magyarnak hálásak lehetünk, ami az ő jóvoltukból volt ennyire élvezetes.

Jasmin Grüteis: Nagyon jól érzem magam Miskolcon, sok szép új dolgot láttam, különösen a Szinva patak és a vízminőségi vizsgálat volt érdekes. Ez a diákcsere sok tapasztalattal gazdagított, lehetőséget nyújtott arra, hogy új barátokat találjak.

Orosz László: Nagyon örülök, hogy a német diákokkal együtt dolgozhattam. Érdekes volt a témánk, és a szabadidőnket is élvezetesen töltöttük el. Sok új barátot szereztem, és megtudtam néhány érdekes dolgot a Szinváról is.

Gál Réka: Nagyon jól éreztem magam a német diákokkal töltött idő alatt. Érdekes volt megismerni egy más kultúrájú család életét, valamint új barátokra is szert tettem. Örülök, hogy része lehettem mindennek.
hirdetés