A kórusmuzsikától a filmzenéig

Kocsár Miklós zeneszerző
Kocsár Miklós zeneszerző
Nyíregyháza – Hamarosan megkezdődik a Nyíregyházi Cantemus Kórus új évada.

Ebben a szezonban is változatos és érdekes hangversenyekből válogathatnak a zenerajongók.

Az első bérletes előadást szeptember 29-én, szombaton 18 órai kezdettel láthatják a Kodály-iskola hangversenytermében, ahol Csak tiszta forrásból címmel a világhírű Muzsikás Együttes ad hangversenyt a Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykarral közösen. Ahogy az a címből is kitűnik, a magyar népzene és a kórusmuzsika kapcsolata tárul fel a közönség előtt.

Zsoltárok két szerzőtől

A 85 éves Kocsár Miklós zeneszerző, a mai magyar kórusmuzsika egyik meghatározó alakja novemberben Nyíregyházára érkezik. Évtizedek óta tartó gyümölcsöző kapcsolata a Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseivel remekművek egész sorát eredményezte, melyeknek felidézése és megszólaltatása különleges pillanatokat tartogat.

A kórusbérlet harmadik előadására már 2019 márciusában kerül sor Imádság címmel. Igor Sztravinszkij Zsoltárszimfóniája a legismertebb művei közé tartozik. A művet a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar adja elő, zongorán közreműködik Obbágy Márta és Obbágy Anna, vezényel Szabó Soma.

Az est másik szerzője Gyöngyösi Levente, akinek In te, Domine, speravi kantátájának ősbemutatója tavaly volt a Művészetek Palotájában. Szabó Dénes 70. születésnapjára és a 71. zsoltár szövegére íródott. Az ajándékozott karnagy vezényli majd a Pro Musica Leánykart és a közreműködőket. Fuvolán Matuz István, gordonkán Onczay Csaba, zongorán pedig Baranyay László segítik a produkciót.

Stabat Mater-kompozíciók

A negyedik előadást 2019 áprilisában rendezik, Lélekharang címmel. Két, szövegében megegyező, ám zenéjében merőben eltérő Stabat Mater-megzenésítés lesz műsoron. Az első, a heves természetű Gioachino Rossini alkotása, a második Arvo Pärt észt zeneszerző kompozíciója. A műveket a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar adja elő Szabó Soma vezényletével.

A sorozat utolsó előadása 2019. május 26-án, vasárnap a Continental Arénában lesz Film-Zene címmel. A műsort, melyeken a legnépszerűbb filmzenékből kaphatunk válogatást, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Kórus együttesei adják elő Hollerung Gábor karmester vezényletével.

KM
hirdetés