Életstílus

2010.09.14. 14:45

Hárman haltak meg AIDS-ben idén az első félévben

<p>Hárman haltak meg AIDS-ben idén az első félévben Magyarországon - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából. A HIV és AIDS helyzetet bemutató tanulmány azt is közli, hogy június 30-ig 105 új HIV-fertőzöttet regisztráltak és 12 AIDS-megbetegedést jelentettek. Az AIDS-ben elhunyt 3 beteg mind homoszexuális férfi volt.</p>

Az Epinfo adatai szerint az idén regisztrált 105 HIV-fertőzött közül 81 férfi, 5 nő és 19 ismeretlen, az anonim szűrések miatt. 76 a fertőzöttek között a homoszexuálisok és 8 a heteroszexuálisok száma.

Az összes regisztrált HIV-fertőzött több mint fele Budapesten él, a megyék közül Pest és Fejér megyében tartják nyilván a legtöbb pozitiív esetet. Az idén regisztrált 12 AIDS beteg közül 11 férfi és 1 nő, illetve 11 homoszexuális és 1 hetero.

1985. óta összesen 1877 HIV fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, akik közül 608-an betegedtek meg AIDS-ben, és 308-an haltak meg ebben a kórban.

Az Epinfo beszámol arról is, hogy jelenleg 33 millió ember él HIV-vírussal a Földön, közülük 2,1 millió 15 év alatti gyermek, akiknek 90 százaléka édesanyjától kapta a vírust. A fertőzött nők jelentős hányada szülés közben, illetve a szülést követő 6 héten belül adja tovább a fertőzést újszülöttjének.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!