A következő utáni lépés

A következő utáni lépés
© Fotó: Pusztai Sándor
Ismerik a viccet, amikor az amerikait meg a japánt megtámadja az oroszlán? Az amcsi lélekszakadva futni kezd, a japán pedig leül, s fűzni kezdi a futócipőjét. Visszafordul erre az amcsi, és elképedve rákiált a japánra: Miért nem fut? Azt képzeli, hogy abban a cipőben le tudja hagyni az oroszlánt? Mire a japán: Sajnos, mister, tévedni, én nem az oroszlánt lehagy, sokkal inkább lehagyni mister. Pusztai Sándor jegyzete.


A viccet félretéve, nem olyan nagy baj, ha valaki nemcsak a következő lépést, hanem a következő utánit is látja előre. Egy nemzetközi árvízvédelmi gyakorlatnak nyilván az lenne a célja, hogy a veszélyeztetett térségben élők is tudják, mire számítsanak, mert a természeti katasztrófák fittyet hánynak az országhatárokra.
Nemrég Kisvárda előtt láttam a 4-es főút mentén a térdig érő lángokat. A szél az út felé terelte a tüzet, és tudtam, ha eléri a száraz nádast, az utat ellepő füstben könnyen közlekedési baleset történhet. A kihívott tűzoltók gyorsan eloltották az akkorra több méteres lángokat. Hallottunk már olyat, hogy kisgyermek mentett életeket, mert észrevette, hogy a tenger hatalmas cunamival támad.

A kollektív védekezés része tehát az is, ha valaki felismeri és jelzi a bajt, és perszer az is, ha nem áll útjába annak, aki már tudja, mit kell tenni. Akik pedig nem viselnek saválló acélbetétes bakancsot, azzal segítenek, ha tudják, melyik házban él nehezen mozgó, idős ember, hol van haszonállat, kinek van munkagépe, amit baj esetén bevethetnek. Az volna persze a legjobb, ha ezt a tudást soha nem kellene igénybe venni.

Pusztai Sándor
hirdetés