A Krasznán III. fokú készültséget rendeltek el

A többi folyón nincs vészhelyzet, csak a Túron van I. fokú készültség, a felső szakaszon apad.

Az elmúlt 24 órában folyóink hazai területén nem, míg a külföldi vízgyűjtőterületén néhány mm csapadék volt. A hegyvidékeken a hőmérséklet továbbra is fagypont közelében maradt, így a hóolvadás nem fokozódott.

Fokozott készültség a Krasznán

A Kraszna romániai szakaszán megkezdődött a lassú apadás. A felső szakaszon a levonuló árhullámnak jelenleg nincs utánpótlása. A folyó a határszelvényben, Ágerdőmajornál kedden este tetőzött III. fokú árvízvédelmi készültségi szinten, így este hat órától a III. fokú készültség van érvényben.

Szerdán reggel a határszelvényben megkezdődött a lassú apadás, de az alsó szakaszon az áradás az árhullám levonulásával tovább folytatódik, ezért a folyó egész hazai szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben – tudtuk meg Bodnár Gáspár védelemvezetőtől. Jelenleg a Kraszna mentén fokozott figyelőszolgálatot tartanak, melyben csak a Kraszna mentén több mint 50 ember vesz részt, összesen pedig 82-en. Az árvízi jelenségek – szivárgások, csurgások – egyelőre még nem tették szükségessé a beavatkozást. A folyó mentén a védelmi osztag készenlétben áll és a szerződő erőket is mozgósították. A Kraszna vízszintje főként azért emelkedett a többi folyóhoz képest rendkívüli mértékben, hogy sok belvizes területről ide szivattyúzták a vizet.

A Túr már apad

A Túr romániai szakaszán szerdán hajnalban megszűnt a készültség. Hazai alsó szakaszon kis intenzitással ugyan, de tovább folytatódott a lassú áradás, melynek mértéke továbbra is eléri az I. fokú árvízvédelmi készültséget meghatározó vízszintet.

A Szamoson a készültségelrendelő vízszinttől 1 méterrel alacsonyabb vízállást regisztráltak, a Tisza felső szakaszán a vízállások nem közelítették meg az árvízvédelmi készültségi szintet. Az alsó Bodrog-torkolat feletti szakaszon Tiszabercel térségében telt mederrel I. fokú készültség közelében vonul le az árhullám. A folyó jelenleg a határszelvénytől Vásárosnaményig apad, alatta Tokajig árad.

Másfél millió köbméter

A Fetikövízig működési területén mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik. A belvízzel elöntött területek nagysága napról napra növekszik, jelenleg megközelíti a 19 ezer hektárt. A torkolati szivattyútelepek folyamatos üzemeléssel végzik a főcsatornákon érkező vizek átemelését, befogadóba juttatását. Az elmúlt napon 14 stabil szivattyútelepünk több, mint másfél millió köbméter belvizet emelt át.

Az igazgatóság folyamatosan végzi a belvízvédelmi célú kotrási munkákat a főcsatornák egyes szakaszain, az intenzív vízmozgás biztosítása érdekében a növényzet, jég és uszadék eltávolítását. Belvíztározóinkat folyamatosan töltjük fel üzemvízszintig, kihasználva a szabad „vésztározási” térfogatot.

Az e térségben működő vízgazdálkodási társulatok közül három szervezet tartósan is II. fokú, valamint az Új-Beregi Társulat keddtől I. fokú belvízvédelmi készültségben van. Iszaptalanítási, vízkormányzási és kárelhárítási munkát végeznek.

A gazdák is igyekeznek több helyen saját területük vízmentesítéséhez hozzájárulni.

Az önkormányzatok tovább folytatják a belterületeken a szivattyúzást, a vízfolyási akadályok eltávolítását. Paszab, Nagyecsed II. fokú, míg Balkány, Demecser, Gyüre Csenger, Mérk és Baktalórántháza települések I. fokú belvízvédelmi készültséget tartanak.

– Györke László –
hirdetés