A Krasznán továbbra is III. fokú a készültség

A Krasznán továbbra is III. fokú a készültség
Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén csapadék nem volt. A magasabb, hegyvidéki területeken az éjszakai erős lehűlést csak enyhe nappali felmelegedés követte, ezért ott a hóolvadás nem indult meg.  III. fokú árvízvédelmi készültség a Krasznán 2006.03.08. II. video

Az alacsonyabb területeken is mérsékelte az olvadást az éjszakai hideg. Kocsordon például -15,1 fok volt reggel 6 órakor. Az előző napokban elindult árhullámok levonulóban vannak folyóinkon – tájékoztatott Bodnár Gáspár, a Fetikövízig igazgatója.

Kocsordnál még árad

A Kraszna a határszelvényben lévő ágerdőmajori tetőzés óta 14 cm-t apadt, lejjebb áradt. Kocsordnál a vízszint 27 cm-t emelkedett az elmúlt 24 órában, ma reggel 6 órakor 618 cm-es vízállást mértek. Továbbra is III. fokú készültséget tartanak. Kocsord és Nagyecsed között a védvonal mentén több helyen szivárgást észleltek, de beavatkozásra egyelőre még nem volt szükség.

A Túron megszüntették

A Túron Sonkádnál ma reggel 6 órakor a vízszint az első fokú készültségre mértékadó szint alá csökkent, ezért ott a készültséget megszüntettük.

A Szamos is apad, az eltelt 24 óra alatt 2 métert apadt a vízszint. A Tisza szerdán délután Dombrádnál közel egy méterrel a készültségi szint alatt tetőzött. Tiszabercelnél is apadó a vízállás, ma reggel 6 órakor 572 cm volt, ami 28 cm-rel van az I. fokú szint alatt.

Belvízhelyzet

A Fetikövízig működési területén továbbra is mind a 12 szakaszon belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel elöntött területek nagysága 19 ezer hektár, az előző naphoz képest nem változott.

A torkolati szivattyútelepek közül 13 folyamatosan üzemelt, az elmúlt 24 órában 1,5 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadóba.

Az igazgatóság belvízvédelmi céllal folyamatosan kotorja a főcsatornák egyes szakaszait, eltávolítja az összegyűlt jeget és uszadékot a szabad vízlefolyás érdekében.

A működési területen 4 vízgazdálkodási társulat (három II. fokú, egy I. fokú) belvízvédelmi készültség keretében vízkormányzást, és iszapeltávolítást végez a kezelésében lévő műveken.

Az önkormányzatok közül 8 tovább folytatja a települések belvíztől való mentesítését.

– Györke László –
hirdetés