A külügy gyors megegyezést remél a kőolajvita kapcsán

A magyar Külügyminisztérium úgy gondolja, hogy néhány napon, maximum egy héten belül megegyezés születhet Oroszország és Fehéroszország között, és újra megindulhat a kőolajszállítás a hétfőn lezárt Barátság vezetéken.

Mindkét ország nagykövete a magyar külügyi vezetésnek azt a tájékoztatást adta, hogy államaik törekszenek a megegyezésre – mondta kedden délután, a találkozó után Polgár Viktor külügyi szóvivő. A magyar külügy egyébként úgy tudja, hogy az orosz kormány részéről Putyin elnök vezetésével külön stáb foglalkozik a válsággal. A beloruszok részéről kedden a miniszterelnök-helyettes tárgyalt Moszkvában, szerdára pedig a miniszterelnököt várják az orosz fővárosba.

A fehérorosz és az orosz diplomata is azt ígérte a magyar külügyi tárcának kedden, hogy azonnal tájékoztatják őket, ha változás állna be a kőolaj-vitával kapcsolatban, arról azonban, hogy milyen garanciákat tudnak adni államaik arra, hogy a jövőben ne forduljon elő fennakadás, vagy hogy adnak -e kompenzációt a szállítási kiesés miatt, nem adtak kedden választ. Polgár Viktor szerint azonban most nem is ez volt az elsődleges kérdés, hanem az, hogy a szállítás mikor indulhat újra. A magyar álláspont ugyanakkor továbbra is az, hogy ragaszkodunk ahhoz a kőolaj mennyiséghez, amiről megállapodtunk -tette hozzá a szóvivő.

Magyarország moszkvai nagykövete is folyamatosan tájékozódik, mind az orosz külügyminisztériumban, mind a kormányzati körökben. Hazánk egyébként a két vitában álló állam mellett, másik két, az olajszállítás leállításában érintett országgal, Lengyelországgal és Németországgal is felvette a kapcsolatot. Ez utóbbi egybként az unió soros elnöki tisztségét tölti be.
hirdetés