A Kúriához fordulhat a kormányhivatal Esztergom költségvetése miatt

Tatabánya, 2012. június 22., péntek (MTI) – A Kúriához fordulhat a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, ha az esztergomi képviselő-testület június 30-ig nem alkotja meg a törvényeknek megfelelő módon idei költségvetését – mondta el a megyei kormánymegbízott pénteken az MTI kérdésére.

Czunyiné dr. Bertalan Judit közölte, ha a testület a megadott határidőre a törvényességi felhívásnak megfelelő módon nem módosítja költségvetését, úgy 15 napon belül fordulhatnak a Kúriához.

Csütörtökön az esztergomi képviselő-testület a többséget adó Fidesz-frakció szavazataival úgy fogadta el a kormányhivatal törvényességi észrevételét a város 2012-es költségvetésével kapcsolatban, hogy a határozatban – a hivatal kifejezett kérése ellenére – nem jelölték meg, miből fedezik a büdzsé 1,1 milliárdos hiányát.

Ez a hiány abból ered, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Mivel mínuszos költségvetést a törvény szerint nem fogadhattak el, a testület korábban a hiány mértékéig ingatlaneladást tervezett. A kormányhivatal azonban arra figyelmeztette a testületet, hogy a törvények szerint működési hiány fedezetéül nem lehet ingatlaneladást megjelölni.

Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a csütörtökön elfogadott határozatban a képviselők kipontozottan hagyták a hiány fedezetét.

Tétényi Éva független polgármester az ülésen közölte, az előrejelzések szerint szeptemberre 2 milliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 milliós inkasszója.

A polgármester hozzátette, a problémát jelezte az illetékes minisztériumnak. Mivel ő a törvényességért, a testület pedig a gazdálkodás biztonságáért felel, szerinte a többségi Fidesz-frakció feladata a hiány problémájának kezelése, de – mint mondta – még azt sem hajlandók megszavazni, hogy az ügyben előterjesztéssel forduljanak a kormányhoz.

 

– MTI –
hirdetés