A lakosság is bekapcsolódhat az áramütések megelőzésébe

Folyamatos veszélyben élnek
Folyamatos veszélyben élnek - © Illusztráció: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A természetvédelmi mellett mezőgazdasági kárral járnak az áram­ütések.

Mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlapja segítségével – adta hírül honlapján az egyesület.

Az elektromos szabadvezetékeknek ütközés, illetve a villanyoszlopok nem megfelelő kialakítása miatti áram­ütés régóta ismert, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezők a madarakra nézve.

Magyarországon a madarakat a verébtől a gólyaméretig fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti vezetékhálózat közel százezer kilométer hosszúságú, több mint egymillió oszlopot számlál.

Az áramütött madarak valós számát a hálózat rendszeres ellenőrizhetetlensége mellett azért is nehéz pontosan megbecsülni, mert a balesetet szenvedett állatok maradványai már órák-napok alatt eltűnnek az oszlopok alól.

Milliárdos kár

Az MME szakemberei 30 és 500 ezer közé becslik az évente elpusztult madarak számát, a közvetlen természetvédelmi kár több milliárd forint. Emellett számolni kell a közvetlen gazdasági kárral is, hiszen az el nem fogyasztott mezőgazdasági kártevők miatti terményveszteség, illetve a vegyszeres védekezés költsége is elérheti a ­százmillió forintos nagyságrendet.

A probléma mérséklésén évtizedek óta dolgoznak együtt az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály, az állami természetvédelem és az áramszolgáltató vállalatok szakemberei. Ennek az együttműködésnek köszönhetően közel százezer oszlopot alakítottak madárbaráttá, ugyanakkor a hálózat jelentős része ma is folyamatos veszélyt jelent a madarakra.

Az MME a lakossági bejelentő űrlap meghirdetésével egy időben eljuttatott az érintett megyei hatóságokhoz egy bejelentéscsomagot, amely többségében védett és fokozottan védett madárfajok elhullási adatait tartalmazza, mintegy 200 millió forint természetvédelmi kár értékben.

Részletes információk

Az egyesület hasonlóan jár majd el a lakossági bejelentő űrlap alapján beérkező adatokkal is, kérve a megyei kormányhivatalokat, hogy az információk alapján tegyenek lépéseket a bizonyítottan madarak elhullását okozó, különösen veszélyes vezetékszakaszok madárbarát átalakíttatására.

Az űrlap azért tartalmaz a megszokottnál részletesebb tájékoztató információkat, hogy a beérkező adatok biztosan alkalmasak legyenek a hatósági eljárás elindításához és eredményes lefolytatásához.

KM
hirdetés