A lakosságcsere volt az idén a központi téma

Átadták a Pro Archivo emléklapokat is
Átadták a Pro Archivo emléklapokat is - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Közel negyed évszázada hívtuk életre a rendezvényt azzal a céllal, hogy a megyei levéltár munkatársai, valamint a hazai és határon túli szakemberek bemutathassák saját és a régiónkat érintő kutatásaikat – mondta elöljáróban Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató a XXIV. Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napok megnyitóján csütörtökön a megyeházán. A rendezvény központi témája a hetven évvel ezelőtt kezdődött csehszlovák–magyar lakosságcsere és a felvidéki magyarok csehországi deportálása.


Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Szabolcs-Szatmát-Beregben fontos a levéltár ügye, a helytörténeti szempontból jelentős iratok megmentése az utókornak, hiszen azokból következtethetünk arra, milyen volt egy város, a megye közelebbi és távolabbi múltja. Példának hozta fel a 950. évfordulóját ünneplő Leveleket, melynek fennállását bizonyítja a százdi apátság 1067-ben kiadott eredeti alapítólevele.

Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos elárulta: a csehszlovák–magyar lakosságcserében személyesen is érintett szülei, nagyszülei, rokonai révén.

– A traumák még mindig ott élnek az emberek lelkében annak ellenére, hogy azt állítjuk, az idő mindenre gyógyír – szerintem ez csak részben igaz. Példaértékű hát annak a sok tízezer embernek a kiállása, akik Csehországból visszatérve egy merőben más közegbe kerültek szülőföldjükön, mégis képesek voltak újrakezdeni az életüket, ahogy azoké a felvidéki magyaroké is, akik új hazában, új szomszédok között képesek voltak megalapozni a jövőjüket, emberként viselkedni.

Gara Katalin, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa vezető konzulja arra kérte a hallgatóságot, hogy ne feledjék a múlt és a jelen megpróbáltatásait, de próbálják meglátni a pozitívumokat is. Hozzátette: reméli, hogy a ma kárpátaljai eseményeire a jövőben nem tragédiaként fogunk emlékezni.

A megyei levéltár szakmai munkáját segítő pedagógusok és civil felajánlók Pro ­Archivo emléklapot vehettek át a konferencia kezdete előtt.

KM


Pro Archivo emléklapot vehettek át

Balogh Lászlóné; Baraksó Erzsébet újságíró; dr. Gyurkó Lászlóné; Körmendy Károly; dr. Kührner Éva, a Bessenyei Társaság elnöke, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának vezetője; Megyery Pál; Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere; Ilyés Gábor helytörténész, a nyíregyházi Jókai Mór Általános Iskola tanára; Maleczki Péterné, az Ápaczai Csere János Általános Iskola tanára.
hirdetés