A lányok mindig megdicsérik

A szaxofon az igazi hobbija, de a konyhában is jól érzi magát Zombori Gábor, az autószerelő zenész.

Zombori Gábor autószereléssel keresi a kenyerét, hobbija viszont a zene. Harminc éve muzsikál már, meséli, az első tíz évben dobolt. Aztán beleszeretett a szaxofonba, s ma már ha teheti, azt fújja. Zenésztársával és barátjával Jancsurák Istvánnal péntek esténként a miskolci Mesterek Éttermében lépnek fel, szórakoztató tánczenét játszanak a vacsorázó vendégeknek. A Mesterek Éttermében, amit már ismerhetnek olvasóink lapunk hasábjairól, hiszen ez az étterem kulcsfontosságú receptversenyünkben. Itt főzik meg, és zsűrizik Fórián Lajos, Mátyás Rudolf és Ingoványi József mesterszakácsok a pályázók ételremekeit.

Apró munkák

– Szoktunk néha beszélgetni a szakácssrácokkal – mondja Zombori Gábor – jó néha meghallgatni a szakma fortélyait. Én is szeretek ugyanis a konyhában sürgölődni.

Zombori Gábor elárulja, számára nemcsak a zene jelenti a kikapcsolódást, hanem a konyhai munka is. A főszerepet ugyan csak ritkán vállalja magára (a színpaddal ellentétben, ahol nemcsak a szaxofont fújja, hanem énekel is), itt a felesége árnyékában a mellékszereppel is megelégszik.

– Mindenféle apró munkát bevállalok – tudhatjuk meg. – Az előkészületet, az alapanyagok tisztítását, a hús panírozását, bármit. Persze, legtöbbször csak hétvégenként, amikor együtt a család.

A szülők és a lányok. Két lány van ugyanis a Zombori családban, 19 és 11 évesek. Akik ha tócsnit kívánnak enni, csakis a papát kérik meg annak elkészítésére.

Bazsalikomos tócsni

– Azt mondják, ahhoz csak én értek igazán – büszkélkedik. S bár első alkalmakkor az ujját is kis híján lereszelte a krumplival, ma már beszerezték ehhez a folyamathoz a korszerű reszelő felszerelést.

– Nem ragaszkodom ahhoz, ami elő van írva – avat be minket a részletekbe. – A krumpli, a hagyma és a só mellé bazsalikomot, fehér borsot és egy kis fokhagymakrémet is keverek a masszába. A lányok mindig megdicsérnek, s nekem már ez is elég.

Igaz, a tócsni inkább téli vacsora. Nyaranta Zombori Gábor omlettel lepi meg néhanapján a családot. Ilyenkor is a lányok izlése a mérvadó, egyikük zöldborsóval, a másikuk kukoricával kéri ezt a finomságot.

Omlett zöldborsóval és kukoricával

A négytagú családra 6-8 tojást számol Zombori Gábor. Nem választja szét a fehérjét és a sárgáját: egyben keveri ki azokat jó habosra. (Néha szétválasztja. Olyankor a habosra kevert fehérjébe keveri óvatosan a sárgáját.) Már a tálban fűszerezi, sóval, borssal és friss, apróra vágott petrezselyemmel. Négy adagban süti ki. Kevés olajat tesz a serpenyőbe, abba önti a felvert, összekevert tojást. Egyikre konzervzöldborsót önt, a következő adagba kukoricát. (A sajátja és a feleségéé natúr készül.) Amikor érzi, hogy megsült az egyik oldala, óvatosan megfordítja, azt is átsüti. Ők így szeretik, viszont van, aki már meg sem fordítja, úgy csúsztatja tálra. S tud olyan omlettrajongóról is, aki félbehajtja a „félkész” omlettet, úgy tálalja.
hirdetés