“A lányom is örökölte a betegséget, sokáig bűntudatom volt emiatt…”

Akt.:
A rendezvényen ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is lehetőség volt
A rendezvényen ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is lehetőség volt - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Minden ismert dia­béteszesre jut egy még nem diagnosztizált beteg.

– A diabétesz ma világjárvány, a nem fertőző betegségek közül az egyik legveszedelmesebb. A legfrissebb becslések szerint több mint négyszázmillió cukorbeteg él világszerte, míg Magyarországon 700 ezer ember szenved diabétesztől. Általában igaz az, hogy egy ismert cukorbetegre jut egy másik, akinél még nem diagnosztizálták – árulta el dr. Gaál Zsolt. A Jósa András Oktatókórház IV. számú ­Belgyógyászatának osztályvezető főorvosával a nyíregyházi Városmajori Művelődési Ház diabétesz-világnapi rendezvényén beszélgettünk.

– A gyógyítás alapja az oktatás, ezután jönnek csak a gyógyszerek, melyek akkor fejtik ki igazán a hatásukat, ha azok, akik beszedik, tudják, hogy hogyan kell jól együtt élniük a betegséggel.

– A diabétesz ellen lehet tenni – szögezte le mindenekelőtt dr. Gaál Zsolt. Az osztályvezető főorvos kifejtette: az esetek kilencven százaléka kettes típusú cukorbetegség, aminek kialakulásában döntő szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a rossz és nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztása, a magas vérnyomás és az elhízás.

A diabétesz és a család

– Ha az utánunk jövő nem­zedékekben tudatosítjuk a sport fontosságát, megta­nítjuk nekik, melyek a ­hasznos ­élelmiszerek és miket kell kerülniük, ha elmagyarázzuk nekik, hogy miért válasszák a gyors- és félkész ételek, a cukrozott üdítők helyett a friss, lehetőleg hazai zöldségeket és gyümölcsöket, akkor már sokat tettünk értük.

A világnap minden évben egy, a cukorbetegséggel kapcsolatos téma köré szerveződik, ebben és a következő esztendőben ez a diabétesz és a család.

– Ha valaki cukorbeteg a családban, az a többieket is érinti. Azzal támogathatják leginkább szerettüket, ha alkalmazkodnak a megváltozott életmódjukhoz, például átalakítják a család étrendjét és mozgásra ösztönzik, akár közös programok szervezésével. Mindez nagyon sokat számít abban, hogy a betegek elérjék a céljukat – sorolta dr. Gaál Zsolt.

– A világ jelentős részén sokan nem jutnak hozzá az alapvető gyógyszerekhez, nem engedhetik meg maguknak a legjobb gyógykezelést. Magyarország ebből a szempontból nagyon jó helyzetben van, képzett oktatónővérek, úgynevezett edukátorok, diabetológusok foglalkoznak a betegekkel, rendelkezésükre állnak az önellenőrzés eszközei, a vércukorszintmérők, és elérhetők a legmodernebb gyógyszerek – mutatott rá az osztályvezető főorvos.

– Tizenkét éve egy szív-világnapi rendezvényen derült ki, hogy baj van. Részt vettem a Kossuth téri ingyenes szűrővizsgálatokon, és amikor a vércukorszintemet mérték, az kiugróan magas értéket mutatott. A szakemberek látták, hogy mennyire kétségbeestem, próbáltak megnyugtatni, egyben azt tanácsolták, keressem fel a háziorvosomat. Ő továbbküldött a diabetológiai szakrendelésre, ahol megállapították: kettes típusú cukorbetegségem van. Nem tagadom, nagyon elkeseredtem, az egész addigi életemet megváltoztatta a diagnózis – vallotta be a megyeszékhelyen élő Horváth Károlyné. A nyugdíjas tanítónő hozzátette: gyógyszert írtak fel neki és teljes életmódváltást rendeltek el, hogy kordában tudják tartani a vércukorszintjét.

Nem könnyű nemet mondani

– Az orvosomtól kaptam egy kiadványt, amiben részle­tesen leírták, miből mennyit fogyaszthatok, illetve felsorolták benne a tiltó listás ételeket, italokat. Persze, egy idő után magam is meg­tapasztaltam, melyek azok az élelmiszerek, amiktől ­tartózkodnom kell, ha nem akarom, hogy rosszabbodjon az állapotom. Egy ideig mindez elégnek bizonyult, ám négy évvel ezelőtt a szakorvosom úgy döntött, hogy gyógyszerről inzulinra kell váltanom. Ezzel egy időben derült ki, hogy a lányom is cukros, a szakemberek szerint örökölte a hajlamot a betegségre. Tudom, hogy nem tehetek róla, de sokáig bűntudatom volt emiatt… – mondta Katika néni elcsukló hangon, majd megjegyezte: büszke a lányára, mert betartja az ­előírt diétát, pedig egyáltalán nem könnyű nemet mondani arra, amit korábban annyira szeretett, így a fehér ke­nyérre, a tésztára, az édességre.

Segítik az életmódváltást

– Segítünk a rejtett cukorbetegség felfedezésében, szűrővizsgálatokon veszünk részt megyeszerte, a már diagnosztizált diabéteszeseket támogatjuk az életmódváltásban különböző mozgásprogramokkal, tanácsadással, de orvosi előadásokat is szervezünk – sorolta Sinka Gáborné, a szervezet elnöke az 52 tagot számláló Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének feladatait.

– Van egy Lépésről lépésre nevű oktatóprogramunk a diabéteszről és mindarról, amit a betegségről tudni kell. A kiadvány laikus számára is érthető, elérhető és hasznos információkat tartalmaz.

CSA
hirdetés