A látássérültek utazási szokásaihoz igazították

Dr. Csiky Nándor, a Nyíregyházi Egyetem oktatója és Csabai Péter, az intézmény hallgatója hangján szólal meg a kiadvány
Dr. Csiky Nándor, a Nyíregyházi Egyetem oktatója és Csabai Péter, az intézmény hallgatója hangján szólal meg a kiadvány - © Fotó: egyesület
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A kétnyelvű turisztikai hangos kiadvány ez év végétől elérhető az egyesület ügyfélszolgálati irodájában.


A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete turisztikai kiadványt készített szakértők bevonásával német és magyar nyelven.

A hangos kiadványt a szervezet hangstúdiójában olvasta fel a szerkesztő, összeállító és részben fordító, dr. Csiky Nándor, a Nyíregyházi Egyetem oktatója és Csabai Péter, az intézmény hallgatója, akiből hamarosan légi járművekkel foglalkozó mérnök lesz. A turisztikai tájékoztató elsősorban látássérülteknek készül, de olvasási nehézséggel küzdők is használhatják.

Nélkülözhetetlen mondatok

– A látássérült emberek utazási szokásait figyelembe véve a kiadványba bekerültek nélkülözhetetlen mondatok, kifejezések, hiszen közlekedhetnek vakvezető kutyával, szállásfoglalásnál szükségük lehet aláíró sablonra, a repülőtéren igényelhetnek speciális asszisztenciát. A hangfelvételt érzékenyítő tréningek előzték meg, ahol szakértőink kipróbálhatták a képernyőolvasó szoftverekkel és applikációkkal ellátott eszközöket – mondta el érdeklődésünkre Nemes-Nagy Tünde, a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének elnöke.

CsA
hirdetés