A látszólag tökéletes műszaki állapotban lévő autókról is kiderült: megbuknának a műszaki vizsgán

A látszólag tökéletes műszaki állapotban lévő autókról is kiderült: megbuknának a műszaki vizsgán
© Fotó: police.hu
Nyíregyháza – Kígyózott a kocsisor szombaton a NyírPlázánál. Ezúttal nem valamelyik áruház vagy üzlet, hanem a rendőrség hirdetett kihagyhatatlan akciót: ingyenesen átvizsgálták az autósok és kerékpárosok járműveit. A megyei baleset-megelőzési bizottság tavaszi-nyári átállás jegyében meghirdetett közlekedésbiztonsági családi napja a felnőttek számára tanulságosnak és hasznosnak, a gyermekeknek pedig szórakoztatónak bizonyult.

A nyíregyházi Nagy László 12 esztendős WV Polojával érkezett a parkolóba. Mint mondta, májusban lejár az autó műszakija, így kapóra jött az előzetes, díjmentes állapotfelmérés. – Inkább itt szembesüljek a tényekkel, mint „élesben”! Nem hiszem, hogy bármilyen hibára bukkannak majd, mert rendszeresen karbantartom a kocsit, de azért nem árt, ha leellenőrzik a szakemberek a futóművet, a „fényeket” és a fékeket. Ha kell, műszaki előtt elvégeztetem a szükséges javításokat.
– Gyakran hozom-viszem a kis unokáimat, az egyik gyermekülés szakszerű beszerelése azonban feladta a leckét. Remélem, ez ügyben is tudnak majd segíteni az egyenruhások – mesélte a várakozás perceiben Nagy László.

Duszka Andrásné kerékpárral érkezett. Egy pillanatra sem hagyta magára a kétkerekűjét, a regisztráció után azt is elárulta, miért: – Ezt a biciklit nyolc éve kaptam a családomtól a születésnapomra. Úgy szeretem és féltem, mint a gyermekeimet és unokáimat. Még lelakatolva is félek a bolt előtt hagyni, amikor vásárolok, hiszen az ördög nem alszik.

– Éltem az ingyenes regisztráció lehetőségével, így a „paripám” képe és adatai immár bekerültek a hatósági adatbázisba. Ha ezek után mégis meglovasítaná valaki, sokkal valószínűbb, hogy megtalálják – mutatott rá a BikeSafe program hasznosságára a hölgy, aki egy biciklilámpa szettet és láthatósági mellényt is kapott ajándékba a rendőröktől.

Otthon hagyták a személyit

Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára lapunknak elmondta: sok megfelelő műszaki állapotúnak tűnő jármű sorakozott fel a mobil vizsgálóállomás előtt, ám a látszat olykor csalóka lehet. A legutóbbi, őszi akciókor az átvizsgált autók közel 40 százaléka megbukott volna a műszaki vizsgán.
– Éppúgy gondot okozhat az, ha keveset rója az utakat egy gépkocsi, mintha nap mint nap fut, de elhanyagolják a szükséges és szakszerű karbantartását. Sok járművön még téli gumi volt, ami a jelenlegi hőmérséklet alapján még érthető. A kerékpárosok nagyon örültek az ingyenes regisztrációnak, a biciklijük átvizsgálásának, a jó tanácsoknak és az ajándék felszereléseknek. Mindenkit tájékoztattunk a kötelező felszerelésekről, de senkit nem büntettünk meg a hiányuk miatt. Néhányan sajnos, nem hozták magukkal a személyi okmányukat, ami feltétele a regisztrációnak – mondta az alezredes.

Reszkessetek, tolvajok!

– Nagyon jó, hogy ilyen programokat hirdet az autósoknak és a bringásoknak a rendőrség, gyakrabban is megtehetnék – nyilatkozta a több mint 200 ezer forint értékű kerékpárján ülve Sziráczki Gergely. – Aki nagy értékű biciklit vásárol kéztől, netről, kérje az eladótól a gyári szervizfüzetet is, ez a kerékpár „személyi igazolványa”. A BikeSafe regisztrációt jelző címke elrettentő lehet a tolvajok számára! – tette hozzá a hétvégi hobbibringás.

KM-PI
hirdetés