A leggazdagabb száz magyar

90 milliárd forintja van a leggazdagabb magyarnak – derül ki a “Leggazdagabb száz magyar” című kiadvány idei számából.

A lista élén a tavalyihoz hasonlóan Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója áll, őt Demján Sándor és Széles Gábor követi. Az alsó határ 3,7 milliárd forint a TOP 100-ban.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója Magyarország legbefolyásosabb üzletemberének számít, a most megjelent “Leggazdagabb száz magyar” című kiadvány szerint 90 milliárd forintja van. Vagyonát 2002, azaz az első lista megjelenése óta pontosan meghatszorozta.

Demján Sándor, a Trigránit Rt. elnöke a második leggazdagabb magyar. Becsült vagyona 80 milliárd forint, négy éve 30 milliárd forintja volt.

Széles Gábor üzletember, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke áll a dobogó harmadik fokán. Ő szintén befektetéseiből gazdagodott meg, becsült vagyona 58 és fél milliárd forint, míg 2002-ben 32 milliárdja volt.

A most ötödszörre kiadott százas listának 12 új szereplője van, ők rögtön a középmezőnyben kezdtek. A politikusok közül viszont már csak egy van versenyben, a szocialista frakció egyik tagja, Kapolyi László. Ő a 60. helyen áll, 5,6 milliárd forintos vagyonával. Kiesett viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter. A gazdagok között a legszegényebbeknek 3,7 milliárd forintjuk van.

A kiadvány szerkesztője szerint a gazdagok körében ma már presztizskérdés, hogy rajta vannak-e a listán. Ezért sokkal segítőkészebbek, s így az adatok is pontosabbak lettek az évek alatt. Akik kimaradtak, azokat nem azért hagyták ki, mert vagyonuk nem éri el az alsó határt, hanem ezért, mert nem felelnek meg annak a hármas kritériumnak, amit öt éve felállítottak – közölte Szakonyi Péter szerkesztő. A kiadványba csak átlátható, legális vagyonú magyar állampolgárok kerülhetnek be. A szerkesztő azt mondja: míg az első évben többen perrel fenyegetőztek, ma már senki nem tiltakozik az ellen, ha felkerül a listára.
hirdetés