Helyi közélet

2010.08.17. 13:27

Nincs pénz a veszélyes palák elszállítására

<p>A környezetvédelmi felügyelőség körlevelét a veszélyes hulladéknak számító pala összegyűjtéséről megkapta a geszterédi önkormányzat is.</p>

– Kijelöltünk egy területet a palák összegyűjtésére, s ez a munka folyamatos, most is tart. A lakosságot tájékoztattuk arról, hogy az elszállításig biztonságos helyen tárolják a palatörmeléket. Az önkormányzat szeretné a palát összegyűjteni, mert ha a lakosságra bíznánk, akkor félő, hogy cserép és másfajta hulladék is lenne benne. A legnagyobb gondot számunkra az jelenti, hogy a pala elszállítása és végleges elhelyezése a becsült számítások szerint 12 millió forintba kerülne, ennyi pénze meg erre a célra nincs az önkormányzatunknak – mondta el érdeklődésünkre Vitkovics Béla, Geszteréd polgármestere.

Amikor a tetőn van, nem veszélyes...

– Éppen ezért a pala elszállításának és elhelyezésének költségeire nyújtottunk be kérelmet vis major támogatásra, de ebben az ügyben még nem kaptunk választ, az illetékesek mindig azt mondják, hogy később lesz döntés. Ha legalább már remény lenne arra, hogy kapunk pénzt, akkor már tudnánk tárgyalni a szállító céggel, de a jelen helyzetben semmit sem tudunk lépni, csak várakozunk. Azt pedig csak halkan hadd jegyezzem meg: amikor a tetőn van a pala, akkor nem számít veszélyes anyagnak, amikor meg lekerül onnan, akkor már veszélyes hulladék...

Balkányban az összes összetört palát összegyűjtötte már az önkormányzat, s egy önkormányzati ingatlanon letakarva tárolják.

– Nincs pénzünk a veszélyes hulladék elszállítására, illetve a végleges tárolására – tájékoztatta szerkesztőségünket Pálosi László, Balkány polgármestere. – A vis major kerettől remélünk anyagi forrást e feladat elvégzéséhez.

Elkülönítve kell begyűjteni

- A Megyei Védelmi Bizottság június 15-én hozott határozatot arról, hogy tájékoztassuk a viharban érintett települések önkormányzatait a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztpala megfelelő elhelyezéséről és tárolásáról - tudtuk meg Rozinka Zsolt Illéstől, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől.

- Az azbesztpalát elkülönítve kell begyűjteni, különben a vele összekevert egyéb anyag is veszélyes hulladékká válik, amelyet nem lehet elhelyezni magánterületen, védett területen, vagy mélyen fekvő, belvízveszélyes helyen. A tárolásra használt terület burkolt kell legyen, meg kell oldani körbekerítését és őrzését, az anyagot pedig meghatározott időnként locsolni kell vagy le kell takarni, ugyanis pora az, amely belélegezve egészségre ártalmas. Az említett módon egy évig tárolhatják az anyagot, ezután az önkormányzatokat köteleznünk kell az elszállításra, melyet csak megfelelő engedéllyel rendelkező vállalkozás bonyolíthat. A legközelebbi lerakóhelyek Borsodban, Sajókaza és Szuhogy mellett vannak. Pénzt mi erre biztosítani nem tudunk, de nem is a mi feladatunk - tette hozzá a szakember.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában