A legmagasabb belvízvédelmi készültség van a Kis Balatonnál

A legmagasabb belvízvédelmi készültség van a Kis Balatonnál
Harmadfokú belvízvédelmi és első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Kis Balatonnál – tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap Laki István, a Kis Balaton Üzemmérnökség vezetője.

A víz veszélyezteti a Budapest – Nagykanizsa vasútvonal töltését, de elöntött erdőket, szántókat is. Naponta 200 ezer köbméter vizet szivattyúznak a Kis Balatonnál.Az összes szivattyútelep napi 24 órában működik a Kis Balatonnál. A belvíz a Budapest – Nagykanizsa töltés mellett is áll. Ez a közlekedést egyelőre nem befolyásolja, de Laki István szerint, ha nem szivattyúznának, akkor komolyan veszélyeztetné a víz a közlekedést is.

A vizet a Balatonba szivattyúzzák

A vízgyűjtő területen már a múlt hétvégén 100 milliméter eső esett és vasárnap is esik. Laki István szerint a Zala folyó áradása még ezután várható. Több hetes belvízi és árvízi védekezésre készülnek a térségben. A vizet a Balatonba szivattyúzzák. Laki István elmondta: idén eddig már 16 millió köbméter vizet emeltek át a Kis Balatonból, tavaly egész évben ennek a felét, 8 millió köbmétert.

Közben Nagykanizsán árad a Principális csatorna, mely közvetlenül lakóházak tövében folyik. Szabadnapos tűzoltókat rendeltek be, ők homokzsákokból építettek töltést. Egyelőre csak egy ház kertjét árasztotta el a víz.

– Független Hírügynökség –
hirdetés