A legmonumentálisabb produkciókat is tudják majd fogadni a nyíregyházi szabadtéri színpadon

A legmonumentálisabb produkciókat is tudják majd fogadni a nyíregyházi szabadtéri színpadon
Nyíregyháza – A hozzánk érkező vendégművészek és a nézők is örülni fognak a változásoknak, a megújuló szabadtéri színpadon pedig olyan gigaprodukciókat is fogadni tudunk, amelyeket korábban, a megfelelő műszaki feltételek hiánya miatt el kellett utasítanunk – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, aki látványterveken mutatta be a legfontosabb változásokat, de az elmúlt évek eredményeiről is beszélt.

Orvosolják a problémákat

– Négy éven keresztül üzemeltettük a szabadtéri színpadot és szerveztük a szabadtéri nyár programjait, és sikerült kimagasló színvonalú produkciókkal megörvendeztetni a nyíregyházi közönséget. Tavaly 97 százalékos volt a nézettség, egyes előadásokra sokkal több jegyet is el tudtunk volna adni, akkora volt irántuk az érdeklődés. Ám miközben folyamatosan nőtt a nézőszám, és kizárólag minőségi előadásokat láthatott a közönség, számos problémával is szembe kellett néznünk. A színpad mérete miatt, illetve azért, mert műszakilag sem volt minden optimális, bizonyos produkciókat nem tudtunk fogadni, arról nem is beszélve, hogy bérelnünk kellett a fény- és hangtechnikát.

Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás, amely tavaly októberben indult és az idén május-júniusban fejeződik be, orvosolja ezeket a gondokat: nagyobb lesz a színpad, és a legmodernebb technikai megoldások szolgálják majd a művészeket, nézőket. Az eddigi 846-ról 950-re (pótszékekkel 999-re) nő a befogadóképesség – bízom abban, hogy így minden érdeklődő meg tudja majd nézni a neki tetsző előadást. Megújulnak a kiszolgáló épületek: több lesz az öltöző, kialakítunk három pihenőszobát, a színpadot és a nézőteret egy növényekkel befuttatott, mozgatható fémvázszerkezet veszi majd körül.

szabadteri3

Vizesblokk a nézőtér alatt

– Az a célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszaállítsuk a kert hangulatát, ezért előnevelt fákat ültetünk, megújítjuk a rózsakertet, de ezt szolgálja a szökőkút és a világítás rekonstrukciója is. Korszerűsítjük a büféket, hangulatos székeket és asztalokat helyezünk ki, a műemlék-épület fehér és szürke árnyalatot kap. A korábbi sorban állást enyhíti vagy meg is szünteti, hogy az eddigi nyolc mosdó helyett húszat használhatnak majd a nézők, a vizesblokkok a nézőtér alatt kapnak helyet. És még egy fontos elem, ami a környéken élők számára lehet jó hír: a beépített hangfogó falaknak köszönhetően minimálisra csökken a kiszűrődő zaj – mondta Kirják Róbert, akitől megtudtuk: a teszt- és próbaüzem után augusztusban egy gigaprodukcióval nyitja meg kapuit a teljesen megújult szabadtéri színpad.

KM-SZA
hirdetés