A legnagyobb ellen a legjobbját adta

Fucsovics Márton és Roger Federer kölcsönösen gratulálhatott egymásnak
Fucsovics Márton és Roger Federer kölcsönösen gratulálhatott egymásnak - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Fucsovics Márton tisztesen helyállt Melborne-ben a földkerekség valaha volt legjobb teniszezője, Roger Federer ellen.

Fucsovics Márton–Roger Federer. Mielőtt még felfoghattuk volna, hogy az Australian Open nyolcaddöntőjében összejött ez a párosítás, a két játékos már ott is állt a Rod Laver Aréna, a közel 15 ezres kapacitású stadion játékoskijárójában.

Marci mosolygott, puszit adott a kedvesének, menedzserétől, a szintén nyíregyházi Joó Györgytől és edzőjétől, Sávolt Attilától is kapta a bátorítást (előbbitől egy-két humort is, ebben biztosak vagyunk). Sávolt volt a legutóbbi magyar, aki 2002-ben ugyanott találkozott az akkor húszéves Rogerrel, aki azóta – csekélység – 19 Grand Slam-versenyt nyert, és felült a világ tetejére. Úgy értjük, nemcsak teniszben, hanem úgy általában a sportban.

Szóval vele kellett „ütögetni” a teltházas arénában, ahol egy vajas kenyeret sem egyszerű megkenni, nemhogy a földkerekség legnagyobbja ellen a nyolc közé jutásért jáztszani. Az sem semmi, hogy Marci, a nyírségi salakról indulva egyfajta hatalmi harc részese lett. Novak Djokovics ugyanis azzal vádolta meg a szervezőket, hogy Roger Federer túl nagy előnyt kap azzal, hogy rendre este, jó időben játszhat, ő meg aszalódik a napon. Miután a svájci ezek után kifejtette, hogy neki tök mindegy, mikor lép pályára, a szervezők persze, hogy a kora délutáni programba osztották be a Marci elleni meccsét. Ezt annyira nem bánta a nyíregyházi versenyző stábja, hiszen akár szokatlan is lehetett Federernek a szituáció.

Persze, van ő akkora nagyság, hogy felülemelkedjen ezen a problémán, és ezzel a nagysággal Marci tartotta a lépést. Jó, Roger biztosabban hozta az adogatásait, de Fucsovics is rendre válaszolt. Bátran támadott, igaz, olykor hibázott is, de ez ebben a stílusban benne volt, és akadt rá példa, hogy második szervából ütött ászt. Aztán 3:2-es Federer-vezetésnél 0:40-nél hozta vissza a gémet Marci, a negyedik előnyét értékesítve. Majd 4:5 és 30:30-nál a hálóba ütött egy felugrós fonákot, a brék- és szettlabdához jutott klasszis, persze, hogy kihasználta az esélyt.

Minthogy ez volt az utolsó gém a 38 percen át tartó szett során, és a másodikban végig fej fej mellett haladva jutottak el a rövidítésig, két szetten keresztül nem is került brékhátrányba Marci. Federer négy adogatógémet nyert meg zsinórban semmire, mígnem ütött egy kettős hibát, de Marcinak is csak egy bréklabdát kellett hárítania ezidő alatt. Aztán érezte a magyar legény, hogy fogadóként is kell egy kis kockázatot vállalnia, ment is előre, 4:4-nél és 5:5-nél is csinált pontokat, de nem jelentett veszélyt Roger adogatójátékára. Közben 4:5-nél 0:30-ra álltak, ráadásul úgy, hogy Federer kerettel ütött, az égből a pályára pottyant labdáját fej fölül nem tudta pontra egyből váltani, majd három lecsapás után, az elütést a hálóba röptézte. Láttunk már teniszezőt innen összezuhanni, de Marci négy szép ponttal megmentette a szettet, miként 5:6-nál is, amikor szettlabdát is kellett hárítania, és a második előnyéből kiharcolta a rövidítést. Ott futotta egy minibrékre, meg arra, hogy 3–3-nál cseréljenek térfelet, de utána már csak Federer-pontok következtek, így kétszettes előnyhöz jutott a 36 éves klasszis.

Innen Rafael Nadalnak is nehéz lenne felállnia, és bár Marci előtt lehetőség nyílt arra, hogy adogatóként a meccs során először vezetéshez jusson egy szettben, nem sikerült nyomást helyeznie Federerre, mert 40:40 után kicsit türelmetlen volt. De ki ne lenne az, amikor a háló túloldalán egy akkora klasszis áll, mint a svájci. Aki aztán 3:1 után még egy brékkel megerősítette a vezetését, Marci pedig fáradni látszott.

Nem is a mostani meccs megpróbáltatásaitól, hanem az egész melbourne-i programtól, no meg az igen „sűrű” évkezdéstől. A kereken kétórás meccsen azért Federer nem törölte fel vele a padlót (a korábbi meccsein 10, 14 és 11 gémet veszített a svájci, most 12-t), a meccs után pedig megint elismeréssel beszélt ellenfeléről.

Kénytelenek vagyunk mi is belátni, hogy Fucsovics Márton olyan teniszt mutatott be, akár még Federer ellen is, amellyel megérkezett a teniszvilág elitjébe. Ezt a világranglistán elfoglalt 62. helyezése is mutatni fog majd. Köszönjük ezt a remek hetet, Marci!

AUSTRALIAN OPEN, GRAND SLAM-VERSENY, MELBOURNE (55 millió ausztrál dollár, kemény pálya)

Férfi egyes, nyolcaddöntő: Roger Federer (svájci, 2.) Fucsovics Márton 6:4, 7:6 (7–3), 6:2.
hirdetés