A legősibb szövetség, amit nő és férfi köthet

A szerkesztőségünk által szervezett kiállítás is segítette az esküvő szervezését
A szerkesztőségünk által szervezett kiállítás is segítette az esküvő szervezését - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A héten ünneplik hazánkban és világszerte a legszentebb esküt: a házasság intézményét.


A házasság hete rendezvénysorozatot közel két évtizeddel ezelőtt indította útjára Richard és Maria Kane az Egyesült Királyságban. A Valentin-nap környékén megrendezett mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára. Jelentőségét jelzi, hogy a kezdeményezés fiatal kora ellenére mára már 4 kontinens 21 országában megemlékeznek a házasság intézményéről. Hazánkban 11 évvel ezelőtt a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította el a programot, amelyet azóta minden évben civil szervezetek és keresztény egyházak együttműködésével rendeznek meg. Minden alkalommal új házaspárt kérnek fel az esemény arcainak. Az első házasok, akik az eseményt népszerűsítették Levente Péter és Döbrentey Ildikó előadóművészek voltak 2008-ban.

Több mint papír

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján boldogan kijelenthetem, hogy nőtt a házasságot kötő emberek száma. Habár még most is sokak szemében tartja magát az a vélekedés, hogy a házasság csak egy papír, én ezt másképp gondolom. Az egybekelés egy olyan komoly döntés, amely egy szilárd, megalapozott kapcsolaton nyugszik. Érzelmileg többet nyújt, mert sokkal jelentősebb, mint egy kitöltött dokumentum: ad egy bensőséges pluszt azoknak, akik átélik – mondta el dr. Veres Ildikó anyakönyvvezető.

Kimondatlan szavak és áldás

– A házasságkötés egy egészen új korszakot nyit meg az ember életében, ilyenkor átadjuk magukat egymásnak – magyarázta Bélbász-Szücs Andrea, majd hozzátette: az individualista, egyéniséget hangsúlyozó társadalomban sokan mintha tartanának ettől, pedig nem feladjuk magunkat a másikért, hanem azt élhetjük meg, hogy mindketten többre adjuk az életünket. Ha pedig szívből jönnek el a templomba is a nagy napon, nem csak szokásból, azt tapasztalom, hogy többet jelent ez a része a párok számára az esküvőnek, mint a jogi ­procedúra. Fontosak ugyanis az egymásnak máskor talán ki sem mondott szavak és az áldás is, amivel kézen fogva indulnak tovább a közös úton.

– Sajnálatos, ha azt érezzük, hogy ezután „csak egy pa­pírral” vagyunk többek, mert akkor nem értünk el a ­lényegéig a kapcsolat megélésnek. A házasság egyik legnagyobb áldása ugyanis a biztonság közege – nem csak két ember, hanem majd egy egész család számára is! Nélküle olyan, mintha belépnénk ugyan életünk új szakaszába, de azért nyitva hagyjuk a hátunk mögött az ajtót, ha mégis meggondolnánk magunkat… Persze, ki lehet lépni házasságból is, egyre gyakoribb, de nem tudjuk megtenni sérülések nélkül. Ahol ugyanis két élet összeforrt, nehezen válik szét. Ha viszont össze sem forr igazán, akkor nem élhetjük meg azt az egyik legnagyobb csodáját az életnek, hogy „lesznek ketten egy” – fogalmazott a lelkésznő.

A család miatt is

– A házasság egy ősi hagyomány, ami felteszi a pontot az i-re egy kapcsolatban. Az igazán mély lelki pillanatok megéléséhez szükség van rá. Ez egy olyan élethosszig tartó elköteleződés, amit a pár mindkét tagja örömmel vállal – ezt már Gyulai Ferenc, az idei Álompár vetélkedő győztese mondta, majd menyasszonya, Kóth Kitti hozzátette: – Mindemellett a családalapítás egyik alappillére is, amivel biztonságos, szerető közeget teremthetünk a későbbiekben a gyerekeinknek.

KM


A házasságkötések számának alakulása

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott: az 1970-es években átlagosan 97 ezer, az 1980-as években 73 ezer, az 1990-es években 53 ezer, az ezredfordulót követő évtizedben pedig 43 ezer házasságot kötöttek évente. A 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, ekkor ugyanis mindössze 35 500 pár járult anyakönyvvezető elé. Ezt követően az esküvők száma folyamatosan emelkedett egészen 2016-ig, amikor az utolsó húsz évben a legtöbb (51 800) házasságot kötötték – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján. A legfrissebb adatok szerint 2017-ben Magyarországon összesen 50 572, Szabolcs-Szatmár-Beregben 3004, míg 2018 első három negyedévében hazánkban 43 258, a megyében pedig 2430 pár fogadott egymásnak örök hűséget.
hirdetés