A legpontosabb óra, az autóversenyek gyöngyszeme

Akt.:
A legpontosabb óra, az autóversenyek gyöngyszeme
A világ legpontosabb mechanikus órája, amely század másodperces pontossággal működik, egy svájci TAG Heuer óragyár modelljeként mutatták be egy Baselworld-i kiállításon.

Ez a Calibre 360, egy tanulmány is igazolja, hogy ez a legpontosabb óra a világon, amelyet valaha is készített egy órásmester. Ezt egy újítás tette lehetővé, miszerint újabb szabványokat, szabályozásokat hoztak az óra gyártásánál, amelyekben megfogalmazták, hogy az óráknak negyvenkettő plusz órányi energiát kell raktározniuk, egy huszonnyolc ezer rezgéssel együtt. Ezen kívül a rendkívüli dolog még a stopper beszerelése volt, hiszen ez nem volt az akkori automata órákhoz igazítva. A rugóházában egy külön erre a célra használatos felhúzórendszert hoztak létre, mely külön-külön fogaskerekek, órabillegtető, valamint rúgó működtetett. Ennek hatására már ki is jelezte, hogy mennyi ideig tud működni. Óra jellegzetessége, hogy hatalmas precizitás áll mögötte, és ami a legfontosabb, hogy minden egyes darab kézzel szerelt. Ennek az órának a létrejötte feldobta a svájci óragyártás hírnevét, hiszen az eddig gyártott órái csak 28-36 ezer rezgést produkáltak óránként, míg a Calibre 360, ahogy a neve is elárulja, 360 ezer rezgést kelt óránként.

Calibre és az autóversenyek

Tökéletessége miatt ezek az órák mindig részt vettek az autóversenyekben, és azoknak az időmérésében. Az óra cégének a neve egybefonódott ennek hatására a McLaren-Mercedes nevével. Ennek eredményeként létrejött egy nagyon gyönyörű, és időtálló óra. A cég így már egy olyan ígéretet tett a vevőinek, hogy aki SLR McLaren tulajdonos, az biztosan élvezheti, és különlegesnek érezheti magát, hiszen olyan izgalmakat rejt, mint egy sportkocsi. Ezek a merész kialakítású férfi karórák különlegesen kapcsolták, illetve kötötték össze a funkcionalitást és az eleganciát, így mindenkinek kedvében járhatnak. Viszont ezek a férfi karórák impozáns dizájnnal ritkák voltak, csak az rendelkezhet ilyen órával, és itt jön a csel, aki rendelkezik egy Mercedes-Benz SLR McLaren-el, így igazán megismerheti, megtapasztalhatja, egy szuper sportkocsi élményét. Már 1955-ös évtől hordták az autóversenyzők, ezeket az órákat, hiszen a legpontosabbak, és stopperrel ellátottak, valamint a sportkocsikhoz illő kinézetük is volt.

Az órák kinézete

Kinézetét jellemzi, hogy vonalai lágyak, arányi tökéletesek, egyben teljesen egyedi megjelenésűek. Számlapjuk kizárólag csak fekete színű lehet, hiszen tükröznie kell a SLR McLauren műszerfalát, gombjai szintén a sportkocsihoz alkalmazkodnak, szokatlan elrendezésben, és a megszokottnál több gombbal. Ezek pontosabban a sportkocsi váltógombjaira emlékeztetnek, és az óra bal oldalán egy kopoltyú is található.

Az óra belseje

A TAG Heuer Caliber-ben 36 kiváló szerkezet dolgozik, ez rendelkezik lényegében az egyetlen olyan órabelsővel, amely kétféle funkciót is ellát, egyik, hogy automatán fellehet húzni, valamint található benne egy kronográf-funkció is. Már említett, hogy 360 ezer rezgésre képes óránként, ez teszi lehetővé, hogy az időt másodperces pontossággal lebontsa, és mindig pontosan működjön.

– PR cikk –

 

Címkék: , ,hirdetés