A léleknek is kell táplálék

A színpadon Csikós Réka és Szilágyi Szabolcs
A színpadon Csikós Réka és Szilágyi Szabolcs - © Fotó: Cziczer János
Tiszalök – A könyvek, a színházi előadások, a koncertek jobbá, színesebbé teszik az emberek életét.


Minden évben megemlékeznek Tiszalökön is a magyar kultúra napjáról. Az ünnepség szervezésének lelkes motorja a könyvár és a művelődési ház, az ott dolgozók hisznek abban, hogy a művészetre szükség van, a lelkesedésük tartja életben a kultúrát a városban.

Bizakodni a folytatásban…

– Hiszünk abban, hogy szükség van a munkánkra: a könyvekre, a színházi előadásokra, a filharmóniára, a különböző rendezvényekre és foglalkozásokra, hogy jobbá, színesebbé, élhetőbbé tegyük az emberek életét, hiszen a test mellett a léleknek is szüksége van táplálékra. S nagyon nem mindegy, hogy milyen táplálékhoz jutunk, hiszen ha üres, értéktelen ételeket eszünk, előbb-utóbb megbetegszünk, és ez igaz a lélekre is: ha soha nem jut minőségi táplálékhoz, vagyis igazi, értékes kultúrához, szórakozáshoz, akkor megbetegszik, elsorvad… – tájékoztatta lapunkat a könyvár és a művelődési ház dolgozóinak ars poeticájáról Szakolczainé Suskó Ágnes igazgatóhelyettes, majd Lévai Ádám grafikus gondolatát idézte: „Nem csak ezen a napon kellene ünnepelni, hogy a magyar kultúra – a nyelvünk, az irodalmunk és még sorolhatnám – egy ilyen közegben fenn tudott maradni. Bizakodnunk kell a folytatásban, mert kultúra nélkül a nemzet halott, és a régmúltat, valamint a jövőt is tönkreteszi. A kultúra közvetítői mellett ez a kultúrát nem művelők felelőssége elsősorban, hiszen aki csinálja, az csinálni is fogja, de támogatás mindig kell.”

Önzetlenül és lelkesen

– Éppen ezért mi, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház dolgozói Tölgyesi Attiláné igazgatóval az élen minden alkalommal ünnepeljük és éltetjük a magyar kultúrát, amikor programokat szervezünk. Így volt ez az idén január 22-én is, amikor a Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói és pedagógusai műsort adtak a művelődési ház színpadán, amelyet bárki megtekinthetett, és ezáltal lélekben gazdagodhatott. Az ünnepi beszédet Körei László önkormányzati képviselő mondta, hangsúlyozva a kultúra fontosságát a mai értékvesztett világban. Köszönjük a fiataloknak, hogy önzetlenül és lelkesen közreműködtek a műsorban szép estét szerezve az összegyűlteknek. Öröm volt látni őket, hiszen amíg van olyan gyermek, aki zenél, táncol, énekel és szaval, addig lesz magyar kultúra is – tette hozzá Szakolczainé Suskó Ágnes.

KM
hirdetés