A lépcsőház ne legyen virágoskert!

A rácsos ajtó hátráltatja a munkát, késlelteti a mentést
A rácsos ajtó hátráltatja a munkát, késlelteti a mentést - © Illusztráció: Racskó Tibor
Nyíregyháza – „Ugye milyen szép virágos a folyosónk?” Kérdezte pár napja egy ismerősöm, aki nem értette, miért képedek el azon, hogy gyakorlatilag átjárhatatlan dzsungellé változtatták a panelház folyosóját.

Elmeséltem neki, hogy pár éve, amikor nálunk tartottak ellenőrzést a tűzoltók, komoly fejmosást kaptunk ugyanezért, mert mint mondták, ezzel akadályozzuk, hogy baj esetén gyorsan segíteni tudjanak. Akkor pedig már a ház nem úszta meg a büntetést, amikor azt látták, minden szemetesledobó ajtaja nemcsak hogy kulcsra van zárva, de a helyiség padlótól a plafonig ruhás zsákokkal van tele, a tűzcsap ajtaját látni sem lehetett – írta levelében Kovács Sándor.

Nyíregyházi olvasónk azt kérdezte, vajon a tűzoltók végeznek még ilyen ellenőrzéseket, s az ő tapasztalataik jobbak?
– Nyíregyházán 130 középmagas és 2 magas épület található, ezek tűzvédelmi ellenőrzése folyamatos – válaszolta Dóka Imre.

Amit lehet, és amit nem

– Szeptemberben 18 ellenőrzést hajtottak végre a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának munkatársai, öt szabálytalanságot tártak fel, ezek megszüntetésére intézkedtek, egy esetben súlyos szabálytalanság miatt bírságoltak is. A szakemberek vizsgálták a tetőkre kijutás, illetve a szomszédos lépcsőházakba átjutás feltételeit is, szabálytalanságot nem tártak fel – sorolta az eredményeket a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Sőt, friss példát is említett: papírhulladék kapott lángra egy tizenhat lakásos társasház pincéjében, csütörtök hajnalban Nyíregyházán. A Viola utcai ház 26 lakójának kellett átmenetileg elhagynia az otthonát. A nyíregyházi tűzoltók oltották el a kétszáz négyzetméteren felcsapó lángokat, majd a füsttel telítődött épületrészeket átszellőztették.

– Szerencsére személyi sérülés nem történt, és ebben az épületben semmi nem akadályozta a beavatkozást – nyomatékosított a szóvivő. – Ugyanakkor – tért vissza az ellenőrzések tapasztalataira Dóka Imre – a középmagas épületek vizsgálata során több helyen a szemétledobó-helyiségekben találtunk éghető anyagokat, a folyosók túlzsúfoltsága miatt pedig ezek azonnali megszüntetésére felhívást is megfogalmaztunk.

A hatóság ugyanis nem engedélyezi a kiürítéshez használt menekülési útvonal leszűkítését, az éghető anyagok tárolását és az éghető burkolat elhelyezését sem.

– Itt nem tárolhatók szekrények, virágok és hűtőszekrények sem, mivel akadályozzák a közlekedést, baj esetén nehezítik a mentést – mondta a szóvivő.

Fokozatosan javul a helyzet

– A közlekedők azon területein, amelyek nem szolgálják a menekülést (pl. zsákfolyosó végfala és a legközelebbi lakásbejárat közötti terület), növény, babakocsi, kerekes­szék, kerékpár, roller, illetve ezekhez hasonló tárgyak a hatóság engedélye nélkül akkor helyezhetők el, ha nem nehezítik a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek, közműelzáró szerelvények megközelítését, használatát vagy működését. A hő- és füstelvezetést biztosító, mentést szolgáló nyílászárók, szerkezetek megközelítését legalább 1 méter szélességben biztosítani kell, ez a terület nem szűkíthető le, itt a tárolás tilos.

Megtudtuk: a korábbi évekhez viszonyítva a lakóépületek tűzvédelmi helyzete fokozatosan javul, az ellenőrzések során egyre kevesebb szabálytalanság, hiányosság tapasztalható megyénkben is.

KM-BM


Véd, de akadályoz is

– Vagyonvédelmi ajtó elhelyezhető a lakásbejárat előtt, de tűz esetén a menekülést és a tűzoltói beavatkozást jelentős mértékben hátráltatja – figyelmeztetett Dóka Imre.

– A folyosón akkor helyezhető el vagyonvédelmi rácsos ajtó a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül, ha az elzárt közlekedőn nincs tűzvédelmi berendezés (pl. fali tűzcsap, száraz vezeték), az épület központi közműelzáró szerelvénye (pl. elektromos főkapcsoló, gáz-főelzáró szerelvény), mentésre szolgáló nyílászáró, tűzvédelmi szempontból lényeges kezelőszerkezetek (pl. füstelvezető ablak nyitószerkezete), kézzel nyitható füstelvezető nyílászáró, vagy annak távnyitóját az elzárt területen kívül úgy helyezték el, hogy ahhoz bárki hozzáférjen.
hirdetés