A létszám változik, a bátori cél nem

A narancssárga mezes bátoriak az új bajnokságban is a megkapaszkodásért küzdenek majd
A narancssárga mezes bátoriak az új bajnokságban is a megkapaszkodásért küzdenek majd - © Fotó: Racskó Tibor
Nyírbátor – A labdarúgó NB III-ban tizennyolc csapatból ezúttal hatot kell megelőzni a biztos bentmaradáshoz.

Ahány év, annyiféle módi. Amióta három csoportosra szűkítették az NB III mezőnyét, évről évre változott a mezőny létszáma. A kezdeteknél, vagy 2013-2014-ben 16, 2014-2015-ben 15, tavaly 17, a jövő héten induló bajnokságban pedig 18 csapat alkot egy-egy csoportot.

Egy valamiben nincs változás: a Nyírbátori FC rendre ott van a mezőnyben.

– Úgy is mondhatnám, hogy az eggyel korábbi évet is beleszámítva, amikor a létszámcsökkentés miatt volt ádáz a harc, immár ötödik éve a bentmaradás a célunk – mondta erről Baracsi Balázs klubelnök. – Tavaly csak egy csapat búcsúzott, így az elfuserált őszi szezon ellenére is ki tudtuk harcolni a megkapaszkodást, a mostani sorozatban azonban a feljutásért harcolóknak és a kiesés ellen küzdőknek is jóval nehezebb feladatuk lesz. Úgy gondolom, a tudásunk megvan ahhoz, hogy teljesítsük a célt, ha mindez megfelelő akarattal és elszántsággal párosul, akkor nem lehet gond.

Mert miről is van szó? Ezúttal csak a bajnokok válthatnak felfelé osztályt (tavaly az 1-2. helyezettek, plusz a három csoport legjobb harmadikja is feljutott) és kiesnek a 14-18. helyezettek (vagyis csoportonként öt csapat biztosan) plusz még a 13. pozícióban végzettek összevetéséből a legrosszabb is. Vagyis a következő évben megint újféle lesz a módi az NB III-ban…

Maradva a mostaninál, a harmadosztályban a szövetség engedélyezte a szombati meccsnapokat (a jelek szerint az ebben az osztályokban szereplő csapatokhoz köthetően nincs olyan potentát, aki csak vasárnapokonként ér rá meccsre járni…), és az egyedüli szabolcsi képviselő, a Nyírbátori FC él is ezzel a lehetőséggel. Annyi a megkötés, hogy az NB I-es klubok tartalékcsapatainak vasárnap kell (ez is milyen: miért nem csak lehet, és miért kell…?) játszania, így az Újpest II (a második fordulóban hazai pályán 11 órától), az MTK II, a Diósgyőr II és a DVSC-DEAC ellen a hét utolsó napján játszik a Bátor is – akár otthon, akár idegenben.

– A nézőszámot tekintve nem jó nekünk, hogy egyedüli megyebeli csapat vagyunk az NB III-ban, hiszen jó lenne nagyobb érdeklődésre számot tartó helyi rangadókat is vívni – mondta a sajátos helyzetről Baracsi Balázs. – Ugyanakkor a játékospiacot figyelembe véve nem rossz ez a helyzet, még ha ezúttal több megyebeli játékos is szerződött első ellenfelünkhöz, a Tiszaújvároshoz.

A mostani bajnokságban az NB III-ban szereplő csapatokat is kecsegtetik központi bevétellel, ám ennek mértékét még nem határozták meg. A harmadosztályban nincs fiatalszabály (megítélésünk szeint itt lenne igazán értelme), viszont légiós nem játszhat. Honosított és magyar felmenőkkel rendelkező játékos viszont igen – így kerülhetett Kisvárdáról Nyírbátorba a mindkét feltételnek megfelelő Kornutjak Volodimir. Rajta kívül Vasas Gergő (Mezőkövesd), Bernáth Martin (Sényő), Szabó Roland (Ibrány), Reznek Donát (Dorog), Hornyák Marcell (Rakamaz) és Németh Szabolcs (Cigánd) új játékos a keretben, ahonnan távozott Fülöp Gergő (Kazincbarcika), Fabu Márton (Tiszaújváros), Soós Tibor (Tuzsér) és Vámos Márk (visszatért a Nyíregyháza Spartacushoz). Az NYFC bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzését szombaton 10 órától játssza hazai környezetben a Nagyecsed ellen.​
hirdetés