Hajdú-Bihar

2013.03.13. 13:18

Prémnyulakat tenyésztenek majd

Monostorpályi – Az összesen mintegy 2700 nyúl kihelyezésével 300 új munkahelyet tudnak teremteni.

Monostorpályi – Az összesen mintegy 2700 nyúl kihelyezésével 300 új munkahelyet tudnak teremteni. – Jelentős lépés a foglalkoztatás bővítésére, ha helyben megteremtjük a lehetőséget a munkavégzésre. A múlt évben indult „Nyúl-unk a munkáért program” további ötleteket adott arra, hogyan valósuljon ez meg – mondta Tóth Attila, a megyei közgyűlés alelnöke szerdán Monostorpályiban, ahol a prémnyulak tenyésztésének programját indították el két település részvételével.

A programra a megyéből 30 önkormányzat jelentkezett, de egyelőre Monostorpályiban és Körösszakálban indul el, ahol az előző programnak már jó tapasztalatai vannak. A cél pedig úgynevezett mintagazdaságok létrehozása, amelyek példát adhatnak a többi településnek is.

A program megvalósításához az Európai Munkavállalók Szociális Szövetkezete nyújt segítséget: a termelők számára rendelkezésre bocsátja a prémnyulakat, tartásukhoz szükséges speciális ketreceket, a szakmai ismereteket. Mindezek mellett a szövetkezet fel is vásárolja a vágásérett állományt. – Ezeket a fajtákat főként a prémjükért tenyésztik, de a húsa ugyanúgy fogyasztható, mint a húsnyúl fajtáknak. Így lehetőség adódik arra is, hogy egészséges alapanyagok kerüljenek a közétkeztetésbe is – tette hozzá Tóth Attila.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!