A locsolás derültséget keltett a közgyűlésen

Akt.:
A locsolás derültséget keltett a közgyűlésen
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A kupagyőztes nyíregyházi röplabdás hölgyeknek szólt a taps a városi közgyűlésen.

Nem kis derültséget keltett dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) megjegyzése, ami a katasztrófavédelem tavalyi munkájának értékelése után hangzott el a nyíregyházi közgyűlésen: „Nagyszerű eredményeket értek el az elmúlt évben is a tűzoltók, kívánom, hogy húsvétkor a locsolójukat ne használják, legfeljebb a magánéletben!” A jókedv lett úrrá a Krúdy-teremben, majd dr. Kovács Ferenc polgármester rátett egy lapáttal: „Frakcióvezető úrból kibújt a szülész, nőgyógyász…”

Alapvetően komoly dolgokról esett szó a csütörtöki két és fél óra során. Az első napirendi pont előtt például vastapssal köszöntötték a képviselők a nyíregyházi röplabdás hölgyeket és a csapat stábját a Magyar Kupa-győzelem apropóján. Dr. Kovács Ferenc nem fukarkodott a dícsérő szavakkal a röpgyűlés alatt:
– Kettős minőségben tudtam örülni a jóval esélyesebb, bajnoki címvédő Békéscsaba elleni sikernek: egyrészt a magyar szövetség elnökeként boldog voltam a színvonalas játék láttán, másrészt pedig városvezetőként büszke lehettem arra, hogy tizenegy év után a hetedik kupagyőzelmet produkálták a hölgyek. Az Újpest elleni bajnoki elődöntőben akár telt ház is lehet a Continental Arénában.

A megyeszékhely polgármestere közölte, hogy az előző havi közgyűlés óta tizenhárom projekt indult el, és már alá is írták a kivitelezési szerződéseket. Hét önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére kerülhet sor, ezek a következők: Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, Nyíregyháza Vasvári Pál Gimnázium, Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium Kollégium, Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény, Nyíregyháza, Vécsey köz 2. 1. sz. Idősek klubja, polgármesteri hivatal „B” épület. A Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése pályázat keretében hat óvodát újítanak fel (Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézmény, Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézmény, Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény, Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézmény, Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézmény, Eszterlánc Északi Óvoda Ferenc körúti Telephely).

A rendőrség és a katasztrófavédelem 2017-es intézkedéseiről szóló napirendi pontoknál a hozzászólók egytől egyig méltatták az állományok tevékenységét hasznosságát, hatékonyságát. Elhangzott, hogy a vidéki nagyvárosok rendőrkapitányságai közül Nyíregyháza a legnagyobbá nőtte ki magát (dr. Kovács Ferenc szavaival „a rendőreink valóban szolgálnak és védenek bennünket”). Levetítették a Kulcsár Zsolt által készített igényes kisfilmet, ami bemutatta a katasztrófavédelmi kirendeltség áldozatos munkáját. Varga Béla, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója felszólalásában nyomatékosította: „Jól döntöttem, amikor letettem a voksomat Gerebenics Károly és Toldi András mellett. Mindketten remek vezetők, és nem csalódtam bennük”. A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka is megerősítette, hogy teljes létszámmal látják el szerteágazó tevékenységüket. Nagy László (MSZP) velősen úgy fogalmazott: „Az emberi figyelmetlenségből fakadnak a vonulások, így az volna a jó, ha minél kevesebb munkájuk lenne. Bár az elnevezéssel továbbra sem tudok mit kezdeni, mert ugyan miért szorul a katasztrófa védelemre? Az ellen kell védekezni!”

A húsvéti ünnepvárás jegyében intettek búcsút egymásnak a képviselők, legközelebb a választások után találkoznak újra testületi ülésen.

„Minden előterjesztés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Mikor lesz sok nyíregyházi játékos a Szpariban?” – kérdezte Póka Imre (független) a negyedik napirendi pontnál, amikor a Bozsik József Labdarúgó Akadémiát működtető Spartacus 1928 Utánpótlásképző-Központ Nonprofit Kft. idei, a tavalyihoz hasonló 25,5 millió forintos támogatási szerződéséről volt szó.

Kiss Baranyi Sándor, az akadémia egy hete kinevezett vezetője reagálásában kijelentette: „Tíz éven át dolgoztam a Magyar Labdarúgó Szövetségnél a Bozsik-programban. Határozott célom, hogy erősítsem a helyi együttműködést. Első lépésként tehetségösztönző programot hirdettem. Az oktatás, a nevelés, a képzés hatékony egységével hosszútávon lehet eredményt produkálni, ehhez türelem és kitartás kell. A klub tradíciója, a városvezetés pozitív hozzáállása jó alap ehhez”.

 

Sportpark, futókör

A közgyűlés döntése szerint kilenc új sportpark létesül a városban, ezek helyszíne a következő:
Malomkert, Szántó Kovács János utcai tömbbelső
Jósaváros, Ószőlő-Eperjes utca 24-26.
Kertváros, Óvoda utcai játszótér
Széna tér
Géza utca 8-16., Continental Aréna
Stadion utca 40-48-50.
Korányi Frigyes utca 60-72.
Nyírszőlős, a Kollégium utcai sportpálya területe
Rozsrétszőlő
Két futókört alakítanak ki hamarosan a városban:
Malomkert, Szántó Kovács János utcai tömbbelső
Géza utca 8-16., Continental Aréna

KM
hirdetés