A madárinfluenza miatt nincs libamáj a menün

A madárinfluenza-pánik miatt nem eszik libamájat az amerikai elnök Budapesten: helyette őzraguleves, bárányhús és Gundel-palacsinta kerül az elnöki asztalra.

A Gundel éttermet ellenőrző tisztiorvosok megtiltották, hogy előre fűszerezzék a bárányhúst, arra hivatkozva, hogy a fűszerekben található baktériumok megfertőzhetik a már ellenőrzött alapanyagokat.

A budapesti étterem már-már törzsvendégként szolgálja ki a Bush családot, hiszen az idősebb Bush már kétszer is evett náluk, ahogy Laura Bush is.

 A mostani látogatás inkább azért okozott nehézségeket, mert nagyon rövid volt a felkészülési idő.

A menüt Kalla Kálmán mesterszakács állította össze, figyelembe véve azt, hogy az elnök a borjút, a bárányt és a bélszínt szereti.

Az előétel eredetileg libamáj lett volna, amit már meg is vettek, de a madárinfluenza pánik miatt végül őzragulevesre cserélték.

Főételként bárányt szolgálnak majd fel, a desszert pedig Gundel-palacsinta lesz. Kalla úr konyháját a pincétől a padlásig átvilágították.

A testőrök svédasztalról falatozhatnak majd, például pörköltet is.

A sütés-főzést csak az nehezíti meg, hogy biztonsági okokból megtiltották a szakácsoknak, hogy előre fűszerezzék a bárányt, arra hivatkozva, hogy a fűszerekben található baktériumok megfertőzhetik a húst.

A Parlamentbe szállított ételt csomagolását is tisztiorvos felügyeli majd, aki lepecsételi a szállítódobozokat, amelyeket szintén tisztiorvos bont majd fel, mielőtt tálalnák a menüt az Országház Vadásztermében csütörtökön.
hirdetés