Helyi közélet

2017.02.19. 13:35

Határtalan öröm: csak egy ugrás a szomszéd község

Garbolc, Zajta - Most a lakosságon áll, hogy kihasználja a határnyitással a kulturális, gazdasági és rokonsági kapcsolatokat.

Garbolc, Zajta - Most a lakosságon áll, hogy kihasználja a határnyitással a kulturális, gazdasági és rokonsági kapcsolatokat.

Vastag felhők borították az eget Garbolc felett szombat délelőtt, ráadásul még a hópelyhek is szállingózni kezdtek. Mindez azonban egyáltalán nem zavarta azokat, akik Garbolcról, Zajtáról, valamint Romániából érkeztek az államhatárra. Már hogyan is árnyékolta volna be az időjárás a jókedvüket, amikor egy történelmi pillanatnak lehettek a részesei: a Garbolc és Szárazberek, valamint a Zajta és Nagypeleske között uniós forrásból megépített műúton megnyílott a határ, s most már minden szombaton 9 órától 17 óráig szabad az átjárás a két ország között.

Nem lesz zsáktelepülés

Nagy Elemér, Zajta korábbi polgármestere örömét megosztotta lapunkkal is még a határ megnyitása előtt:

– Nagyon sokat jelent számunkra, hogy szombatonként megnyílik a határ, és szabad az átjárás a két ország között. A szüleimtől, nagyszüleimtől sokat hallottam arról, hogy milyen más volt a világ, amikor szabadon lehetett ezen az úton közlekedni a szomszédos községbe, illetve Szatmárnémetibe. Az idősebbek átérzik ennek a határnyitásnak a jelentőségét, remélem, a fiatalok számára is fontos lesz. S ami még jó érzés: szombatonként már nem leszünk zsáktelepülés, hiszen van már szomszédunk. Természetesen átmegyek most a határon, sőt elmegyek Batizba, ahol ma éppen nagy vásárt tartanak.

A földrajzi közelség miatt Garbolc és Zajta önkormányzata közös ünnepséget rendezett az államhatáron, ahol mind a két ország politikusai elmondták gondolataikat.

– Még jól emlékszem, amikor Pataki Csaba szenátorral beszélgettünk arról, mire is kellene az Európai Unió forrásait közösen felhasználni. Akkor vetődött fel a már elfelejtett történelmi utak felújítása a két ország között, s ez az ötlet megegyezett az érintett önkormányzatok elképzeléseivel is – idézte fel a múltat dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. – Az utak megépültek, s a két ország kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy az utakon lesz forgalom is. A két kormány megegyezett egymással, így az érintett települések lakosságának régi vágya teljesült a határnyitással.

– Örülök annak is, hogy erre a mai ünnepségre nagyon sok szatmári polgármester eljött. Jó érzés ezt az összefogást látni, s ez az összefogás biztos garancia arra, hogy ebben az uniós ciklusban is használhassunk fel forrásokat. Végül arra kérek mindenkit, minél többször használja a határt, hogy lássák az illetékesek: valóban nagy igény van ezekre a határátkelőkre – tette hozzá a honatya.

Közös gondolkodás eredménye

Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke azt emelte ki, hogy a határ két oldalán lévő településeket összekötő út Románia és Magyarország közös akarataként valósult meg.

– Több évi közös gondolkodás eredményeként elkészült az út, amit egyszer már felavattunk. A határnyitás nehezebben született meg, a Szatmár megyei önkormányzat segít a még hiányzó infrastruktúra kiépítésében. Most a lakosságon áll, hogy kihasználja a határnyitást mind kulturális téren, mind a gazdasági kapcsolatokat illetően, s akkor egyszer majd mindennapos lesz a határnyitás.

Közelebb kerültek a falvak

Az ünnepség résztvevői között volt Csató Ilona, aki a határ román oldaláról, a Szárazberek melletti Sándorhomokról érkezett.

– Kíváncsi voltam az ünnepségre, ezért eljöttem a településünk tiszteletesével együtt. Nagyon örülök a határnyitásnak, hiszen nekem is laknak rokonaim Pátyodon, Tyukodon, valamint még Nábrádon is, sokkal közelebb innen megközelíteni őket. Most csak a rendezvényre jöttem el, megnézem még a szárazbereki ünnepséget, utána megyek haza.

- M. Magyar László -


Garbolc és Szárazberek, Ömböly és Károlypuszta, Zajta és Nagypeleske között szombaton megnyitották a határt az uniós támogatással megépített közutakon, így ettől kezdve minden szombaton szabad az átjárás Magyarország és Románia között 9 órától 17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában