A magyar helytállás jelképe a szablya

A magyar helytállás jelképe a szablya
© Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – A Magyar Kard Napja alkalmából a fegyver ezeréves dicsőségét bemutató tárlatot nyitottak meg csütörtökön Nyíregyházán. A Jósa András Múzeum két és fél hónapig látogatható kiállítása a “Karddal gyógyítsd ezt a kórságot!” címet kapta.

– A tárlaton olvasható idézetek is tanúsítják, hogy a magyar szablya évszázadokon át a hadi események középpontjában volt, e történelmi szerep előtt szerettünk volna tisztelegni – fogalmazott megnyitóbeszédében dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

– Az őskortól 1869-ig tartó időszakot ölelik fel az itt látható tárgyak – mondta Tóth Sándor, akinek a gyűjteményéből megszületett a kiállítás. – Bemutatjuk az egyetlen rovásírásos szablyát, láthatók névere szóló darabok, amilyen Zichy Ferencé. Nem csak fegyvereket hoztunk: itt van az a török üstdob, amelyet Bécs 1683-as és Buda 1686-ot ostrománál használtak, és amelyet a kohó kapujából sikerült megmenteni – említett néhány kiemelt darabot a történész, majd hozzáfűzte: jobban meg kellene becsülni kevés megmaradt történelmi emlékünket.

– Kevés a fegyvergyűjtő, még kevesebben teszik közkinccsé a kollekciójukat, ezért köszönet illeti Tóth Sándort – ezt már dr. Töll László ezredestől hallhatta a megnyitó közönsége. – Egészen 1945-ig háborúk sora a nemzeti történelmünk. A magyar helytállás jelképei az itt látható tárgyak; a szablya népe vagyunk, és ezt az örökséget nem szabad megtagadnunk – jelentette ki a fegyvertörténész, aki szerint “A magyar szablya napja” lenne a megfelelő megnevezés.
hirdetés