A magyar honvédekre emlékeztek Nyíregyházán

Akt.:
A kiállítás első látogató
A kiállítás első látogató - © i Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A megyeszékhelyre érkezett a Honvédelmi Minisztérium vándorkiállításra. A látványos, a Nyíregyházi Egyetem körelőadója mellett felállított installáció a magyar honvédség 170 esztendejének állít emléket.

Rang és történelem

A vándorkiállítást Román István nyitotta meg. Megyénk kormánymegbízottja a hazai hadvezetés, illetve honvédők rangját és történelmét az alábbi nevekkel nyomatékosította: Bocskai, Rákóczi, Dugonics Titusz.

– Úgy vélem, küzdelmeink soha nem voltak hiábavalóak, még ha a két világháborúból vesztesen kerültünk is ki. A Kárpát-Medence legerősebb államalkotó nemzete vagyunk – fogalmazott Román István. Dr. Ruszin Romolusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Parancsnokság parancsnoka beszédét Winston Churchill egyik ­klasszikussá vált idézetével kezdte.

A szabadság ízét

– Minél messzebbre tekintesz vissza, annál távolabb látsz előre – tekintett vissza az 1848-as esztendőre és a magyar honvédség hivatalos megalakulására dr. Ruszin Romolusz. A parancsnok arra is felhívta a szép számú hallgatóság figyelmét: magyar katonák a világ számos pontján, így Cipruson, Afganisztánban, Koszovóban és Irakban is állomásoznak, ahogy a déli határainkat is védik a bevándorlóktól. – Utóbbit teszik azért, hogy a határainkon belül a magyar emberek érezhessék a szabadság ízét.

TG
hirdetés