A magyar kormány vizsgálatot vár a dunaszerdahelyi rendőri fellépéssel kapcsolatban

A magyar kormány vizsgálatot vár a dunaszerdahelyi rendőri fellépéssel kapcsolatban.

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kér a dunaszerdahelyi rendőri fellépéssel kapcsolatban – közölte vasárnap a Kormányszóvivői Iroda. A kabinet arra vár választ a szlovák hatóságoktól, hogy milyen szakmai indokai voltak a rendőri beavatkozásnak, illetve arányosak voltak-e a szlovák rendőrség által alkalmazott eszközök.

A magyar hatóságok itthon és a helyszínen is figyelemmel kísérték az eseményeket, a futballmérkőzésre utazók határátlépését, illetve megérkezését, a magyar konzul pedig a helyszínen tájékozódott és segítséget nyújtott minden ezt igénylő magyar állampolgárnak.

A dunaszerdahelyihez hasonló félreérthető események nem jogosítanak fel senkit arra, hogy bármely nemzet jelképét meggyalázzák, nemzeti büszkeségét megsértsék – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében. Mint írják, a kormány a leghatározottabban elítéli, hogy több demonstráló is zászlót égetett szombat este Szlovákia budapesti nagykövetsége előtti tartott tüntetésen. A kormány a futballhuliganizmus szervezett, erőszakos fellépéséhez hasonlóan elutasítja a szélsőséges csoportokkal, illetve jelenségekkel kapcsolatos belpolitikai indíttatású provokációt is – zárul a közlemény.

A szlovák rendőrök szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen támadtak a Magyarországról érkezett szurkolókra. A helyi hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt agresszió a magyarok részéről, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, akik inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel. A meccset félbeszakították.

Összesen 31 embert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt, de őket azóta elengedték. Az incidensben ötven ember sérült meg; egy magyar állampolgárt ápolnak a dunaszerdahelyi kórházban, ám állapota nem súlyos – mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek a pozsonyi magyar konzul. Farkas Géza értesülései szerint több magyar állampolgár is jogi úton kíván elégtételt kapni a szlovák hatóságok esetleges túlkapásaival kapcsolatban. Ők elsősorban a határátlépéskor tapasztalt indokolatlan feltartóztatást sérelmezték.
hirdetés