A magyar kultúra napja – Balázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Akt.:
Hódmezővásárhely, 2018. január 21. Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató (b2) átveszi a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat B. Élthes Esztertől, Bessenyei Ferenc özvegyétől (j2) a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 2018. január 21-én. Balról Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester, jobbról Szeberényi Klára műsorvezető. A városban született kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló színművészről, a település díszpolgáráról elnevezett elismerést a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította, és minden évben a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adják át.
Hódmezővásárhely, 2018. január 21. Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató (b2) átveszi a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat B. Élthes Esztertől, Bessenyei Ferenc özvegyétől (j2) a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 2018. január 21-én. Balról Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester, jobbról Szeberényi Klára műsorvezető. A városban született kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló színművészről, a település díszpolgáráról elnevezett elismerést a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította, és minden évben a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adják át. - © MTI Fotó: Rosta Tibor
Hódmezővásárhely – Balázs Péter színész-rendező kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy vagy csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Balázs Péter 1943-ban született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Már főiskolás korában szerepelt színházban és filmeken, többek között sokszor statisztált olyan darabokban a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc is játszott.

A főiskola elvégzése után a veszprémi Petőfi Színházban kapott szerződést. Itt fedezte fel őt Várkonyi Zoltán igazgató-főrendező, aki a Vígszínház társulatába szerződtette, amelynek 25 éven át volt tagja. 1989-ben kezdett el rendezni. 2007-től a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. 1982-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2012-ben “nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő-vezető tevékenysége elismeréseként” Kossuth-díjat kapott.

– MTI –Sporthírek


hirdetés