A magyar kultúra napja – Díjátadó ünnepség Debrecenben

Debrecen (MTI) – A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjátadó ünnepségével, rendhagyó múzeumi tárlatvezetéssel és számos más programmal ünnepelte Debrecen a magyar kultúra napját.

A Debrecen kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért idén Kapusz Nándort, a Debreceni Egyetem főtanácsosát, illetve posztumusz díjazottként Masits László művészettörténészt tüntette ki az alapítvány.

Kapusz Nándor sebészorvos folyamatosan foglalkozott a Debreceni Orvostudományi Egyetem történetével: számos dokumentum és eszköz összegyűjtése, kiállítás szervezése és emlékkönyv megírása kötődik a nevéhez. Az orvostörténeti gyűjtemény egyik alkotórészeként “Méltó emlék a múltnak, hagyomány a jövőnek” mottóval szervezi az orvostudományok debreceni kötődésű kiemelkedő személyiségeit megörökítő szoborpark rendezését.

Masits László 1965-től a Déri Múzeum tudományos főmunkatársaként tevékenykedett. Az intézmény képzőművészeti gyűjteményének magyar és külföldi 15-19. századi műtárgyai – pénzek, érmek, grafikák, festmények, szobrok -, illetve Hajdú-Bihar megye építészeti értékei és művelődéstörténete jelentették a fő kutatási területeit. Maits László értékmentésben való kezdeményező részvételének és közreműködésének köszönhetően maradhatott fenn a tiszacsegei zsellérház, illetve újulhatott meg a nagyhortobágyi csárda, de nevéhez fűződik a Hortobágyi Nemzeti Parknak kulturális tájként a világörökség részeként való elismertetése. Ezeken túl a Debreceni Virágkarnevál újraindításának egyik kezdeményezője volt.

Az alapítvány kedden alkotói ösztöndíjat adományozott Grünwald Béla zongoraművésznek, Gyöngy Enikő zománc- és ötvösművésznek, Kardos Dezső okleveles gépészmérnöknek, Kovácsné Nuridsány Éva képzőművésznek, Kővári Attila, festő-grafikusnak, Nemes Zoltán ókortörténész, egyetemi docensnek, Németh Norbert kutatóorvos, egyetemi oktató, zeneszerzőnek.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó városi programsorozat Kölcsey Ferenc mellszobrának és emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött hétfő este, majd a Kölcsey Központban nyílt Emberek aranyban – “Őseinket felhozád…” című, szkíta fejedelmi sírok aranykincseit bemutató tárlat megnyitójával folytatódott.

A hétfő este egyik különlegessége volt a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatója. A múzeum előtt már a program kezdetét megelőző egy órával is kígyózó sorokban várakoztak belépésre, késő estig pedig több százan vettek részt a közelmúltban megújult intézmény tárlatvezetésein.

A Méliusz Juhász Péter könyvtár és művelődési központban kedden reprezentatív helytörténeti kiállítás nyílt, bemutatva Debrecen kulturális életének elmúlt száz évét. A programok este a Csokonai Színházban a Debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépésével zárulnak.
hirdetés