A magyar kultúra napja – Kitüntetéseket adtak át Londonban

London – A magyar kultúra napja alkalmából rendezett keddi ünnepségen Peter Broadbent karnagy és Váci Sándor építészmérnök vette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a londoni magyar nagykövetségen, Szabadhegy Péter nagykövettől.

A két kitüntetett a magyar kultúra népszerűsítéséért, a brit-magyar kapcsolatok erősítéséért, az Egyesült Királyságban végzett kiemelkedő munkájáért részesült az elismerésben.

Peter Broadbent a kortárs magyar kórusirodalom elkötelezett híve, Bartók Béla műveinek értő tolmácsolója.
Broadbent 1988-ban alapította a Joyful Company of Singers (JCS) vegyeskart, amely rövid idő alatt Európa vezető kamarakórusává nőtte ki magát, megnyerve számos hazai és nemzetközi versenyt.

Peter Broadbent 2006-ban a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át a brit-magyar kulturális kapcsolatok megerősítésében játszott kiemelkedő szerepéért.

Váczi Sándor építész a magyar organikus építészet szószólója, a Royal Institute of British Architects (RIBA – Brit Királyi Építészeti Intézet) tagja.

Az utóbbi tíz évben kiemelten foglalkozik gróf Széchenyi István nagy-britanniai – mindenekelőtt a budapesti Lánchíd tervezőjéhez, William Tierney Clarkhoz fűződő – kapcsolataival, emellett a Lánchíd brit vonatkozásait is kutatja. Széchenyivel, Clarkkal és a Lánchíddal kapcsolatos tanulmányai mellett, 2010-14 között katalógusba rendezte a Lánchíd építéséről fellelhető angol nyelvű írásos forrásokat és az ehhez kapcsolódó illusztrációkat. Az anyagból létrehozott digitális adatbázis az ICE (Institution of Civil Engineers) anyagi támogatásával hamarosan az interneten is elérhető lesz.

– MTI –
hirdetés