A magyar népi sütő-főző hagyományok őrzői Érpatakon

A magyar népi sütő-főző hagyományok őrzői Érpatakon

Érpatak – Október elején
Győrben adtak egymásnak randevút a
magyar séfek és sütő-főző
mesterek.


A Kárpát-medence ízeivel
ismerkedhettek meg azok a vendégek, akik a
Gasztro Csatát
választották, az eseményen mintegy
hatvan csapat összesen
százötvenféle ételt
főzött. Portáikat, ahol az
ételt kínálták, a
saját környezetetükben használt
népi tárgyakkal
díszítették, így a
kostolójeggyel sorban állók
és érdeklődők az adott
tájegység hagyományaival is
megismerkedhettek.


A rendezvényen, melyen a
Szakácsegyesületek
Világszövetségének
európai igazgatója is részt vett,
az érpataki asszonyok több
„minőségükben” is
részt vettek, hiszen amellett, hogy az
ünnepi megnyitón énekeltek, a
főzőversenyben is kitettek magukért:
elnyerték a Magyar Nemzeti Gasztronómiai
Szövetség „Magyar Népi
Sütő-Főző Hagyományok
őrzője” címet, a
szövetség elnöksége és
mesterbizottsága pedig a legkedveltebb
étel kategória harmadik helyét
adományozta az Érpataki
Hagyományőrző Asszonyok

csapatának. A győri versenyen az asszonyok
szabolcsi étkeket sütöttek és
főztek: így készült
káposztás paszulyleves füstölt
csülökkel érpataki módra
– gombával, háromfajta –
tengeri kásás, paradicsomos és
kapros – töltött káposzta,
Böske néni
lepcsánkája, krumplis galuska kakas
tarajával, mákos tengeri és
csőröge
fürtösmeggy-lekvárral.


A Magyar Népi Sütő-Főző
Hagyományok őrzője” címre
a régiók jelölhetnek olyan
személyeket, illetve
közösségeket, akik, amelyek sokat
tettek a tradícionális magyar
gasztronómiáért, az
Érpataki Hagyományőrző
Asszonyok
csapatát Pető
István
, a Magyar Nemzeti
Gasztronómiai Szövetség
tiszteletbeli elnöke is javasolta, mert mint
ajánlásából kiderül:
az asszonyok, finom étkeiket
énekszóval ajánlják,
csodálatos a standjuk, a kis csapatnak sok
kiváló, ősi nyírségi
recept fennmaradása köszönhető.
Az ajánlás szerint „kevés
olyan közösség van, aki ennyire
rászolgált e rangos
kitüntetésre”.


A másik ajánló dr.
Kovács Mihályné
, az MNGSZ
Nyíregyháza és
Környéke Regionális szervezete
elnöke volt, aki úgy véli, az
Érpataki Hagyományőrző
Asszonyok
egy-egy gasztronómiai
rendezvény leglátványosabb
színfoltjai, akik népdalaikkal,
táncukkal olyan kiváló hangulatot
teremtenek az ételek felszolgálása
közben, hogy minden sátorhoz
szívesen hívják őket.


– Száraz Ancsa –








hirdetés