A magyar tinédzserek közül minden ötödik kövér

Pécs – Minden ötödik tinédzser kövér – ezt állapította meg a Pécsi Tudományegyetem felmérése. A túlsúlyos gyerek közül minden másodiknak magas a vérnyomása, egy százalékuk pedig cukorbeteg.

A pécsi gyermekklinikán működő kutatóközpont a gyermekkori elhízást próbálja megakadályozni. A Dél-Dunántúli régióban 2500 gyermeket vonnak be a kutatásba.

A pécsi Mezőfél Utcai Általános Iskolában már évek óta küzdenek a gyermekkövérség ellen. A menzán alacsony szénhidráttartalmú ételeket adnak, a büfében is csak egészséges rágcsálnivalókat árulnak. Ennek ellenére még mindig sok a túlsúlyos gyerek.

Szerencsésen változott a táplálkozási szokás a családokban is, ilyen irányban. A legnagyobb gond az, hogy mozogni nagyon-nagyon keveset mozognak – mondta Zalavári Katalin, az iskola tanára.

A pécsi gyermekklinika programja ezen szeretne változtatni. Az alacsonyabb zsírtartalmú ételek mellett, a gyerekek pszichés támogatására is felhívják a figyelmet. A szakemberek szerint fontos, hogy a diéta ne legyen drasztikus, a szülők próbálják oldani a stresszhelyzeteket és vegyék rá a gyereket a napi mozgásra.

A diétás szokásaik, életmódbeli szokásaik, fizikai aktivitásuk, a stresszhelyzetek kezelése javuljon, ettől várható az, hogy az elhízás, a gyerekkori is és ennek hatására a felnőttkori is csökkeni fog – mondta el Molnár Dénes, a Pécsi Gyermekklinika igazgatója.

A gyerekkori elhízás felnőtt korban magas vérnyomást, cukorbetegséget, szív és érrendszeri panaszokat, mozgásszervi problémákat és depressziót is okozhat. Ha egy gyermek naponta csak egy zsemlével eszik többet a kellett a kelleténél, akkor évente 7-8 kiló súlyfelesleget szed fel.

Címkék: ,hirdetés