A magyar zászlók rejtélye

A budapesti események híre hamar eljutott a legkisebb és a legtávolabbi településekre is
A budapesti események híre hamar eljutott a legkisebb és a legtávolabbi településekre is - © Fotók: Internet
Uszka, Tiszabecs – Egyszer csak a szovjet oldalon, a Tiszát övező fák tetején két lobogó magyar zászló jelent meg.

A Fehérgyarmaton élő Enghy Zsigmond Sándor (77) szülőfalujában, Uszkán és a szomszédos Tiszabecsen élte meg a forradalom kitörését. A 60 éve október 23-án a keleti határunk mentén átélt, lélekemelő történelmi eseményekről az Enghy család és Uszka történetét feldolgozó könyvében így ír:

Legalább kenyér legyen…

„1956. október 23-án úgy emlékszem, keddi nap volt, a cserháti dűlőbe mentem szántani. Délben édesanyám kihozta az ebédet és újságolta, hogy Pesten kitört a forradalom. Úgy határoztunk, hogy abbahagyom a szántást és én is hazamegyek, otthon a rádió mellett kísérjük figyelemmel az eseményeket.

Mire hazaértem, a házunk már tele volt emberekkel, akik állva, ülve hallgatták a rádiót egészen éjfélig.

Másnap reggel azt mondja nékem édesanyám: „Fiam, lehet, hogy háború lesz. Kevés a lisztünk, tégy fel a szekérre 2 mázsa búzát, és eredj a tiszabecsi malomba, őröld meg. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, legalább kenyerünk legyen.” Én rögtön készülődni kezdtem, közben megérkezett Kormos Jóska barátom, akivel felraktuk a szekérre az őrlendő búzát, és fütyörészve elindultunk a malomba.

…Tíz óra tájban a tiszabecsi főutca felől éneklés, kiabálás hallatszott, nem tudtuk, mi történik. Rövid idő múlva a főmolnár értesítette az ott lévőket, hogy Tiszabecsen felvonulás kezdődött, csatlakozzunk a menethez…

A felvonulók legtöbbjének a kezében régi magyar koronás címeres lobogót lengetett a szél – előkerültek az eldugott ládafiókból. A menet végén egy 10 fős csapat létrákkal felszerelve a középületekről kalapáccsal verte le a vörös csillagot.
…Jóskával mi is csatlakoztunk a menethez. A felvonulók Kossuth és régi katonanótákat énekeltek. Éltették Nagy Imrét, szidalmazták Rákosit, az AVH-t, követelték, hogy az oroszok hagyják el Magyarországot és adják vissza Magyarországnak Kárpátalját… Figyeltük, hogy a Tisza túloldalán volt ám lótás-futás a szovjet katonák részéről. Egyszer csak a szovjet oldalon, a Tiszát övező fák tetején két lobogó magyar zászló jelent meg. Ez a jelenség tovább fokozta a lelkesedést. A zászlók tíz perc után aztán eltűntek. Ám hogyan kerültek oda és hogyan tűntek el, a mai napig rejtély előttem.

Édesanya a csapat élén

Délután három óra tájban Jóska barátommal a tömeget a Tisza-partján hagyva a malom udvarára siettünk, mindent megtaláltunk érintetlenül, csak a búzát nem sikerült megőrölni. Fél öt lehetett, mire hazaértünk, ahogy a templomot elhagytuk, egy tömeg jött szembe velünk énekelve, Berhés Antal magosligeti tanító vezetésével. A ligeti emberek után az uszkai lakosok vonulnak, és kit látok az uszkai csapat élén, az én drága jó édesanyámat.”

KM
hirdetés