A maláj konyha meglepetései

Jakarta egyik legfelkapottabb étterme és kávézója, a Batavia
Jakarta egyik legfelkapottabb étterme és kávézója, a Batavia
Kuala Lumpur, Jakarta – A fűszerezés és az ízvilág szokatlan, de az összhatás finom.

– Éhen fogsz ott halni – mondták a barátaim, amikor kiderült, hogy Malajziába utazom, és mivel felettébb válogatós vagyok, bennem is felmerült a kérdés: mit fogok enni egy hétig? Telepakoltam a bőröndömet kekszekkel, sajtokkal és ropival – hogy aztán az egészet a szállodai alkalmazottakra hagyományozzam. Mert a maláj és az indonéz konyha olyan remek ételekkel kápráztatott el, hogy mindent megkóstoltam, sőt, a rákon kívül mindent meg is ettem. A fűszerezés és az ízvilág szokatlan volt és furcsa, de az összhatás finom. A maláj konyhában indiai, kínai és thai elemek is keverednek, így meglehetősen sokszínű, és annyira gazdag, hogy az európai ízekhez szokott gyomor is talál magának betevő falatot.

file713b00trjs7iuuc8636-1

Sok fűszert, és még több chilit, illetve szóját használnak, kedvelik a mártásokat (sertéshúst nem fogyaszthatnak). Az országban sokféle növény, fűszer és gyümölcs megterem, de tengeri halakat, rákokat is szívesen esznek. A tipikus reggeli a „nazi lemak”: ez banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főtt rizs chiliszósszal, egy fél tojással, néhány sózott, szárított apró hallal és egy marék sült földimogyoróval. Ebédre rizst esznek valamilyen hús­étellel, zöldséggel és savanyúsággal. A délutáni teához sütemény dukál, a vacsora pedig hasonló az ebédhez. Szóval: jókat ettünk, de Jakartában még jobbakat.

file713azu7g53cb2m18633-1

Elfogytak a jelzők

Indonézia fővárosában a Batavia nevű kultikus helyen ebédeltünk, ahol nem csak a hely hangulata ragadott bennünket magával, de az ételek is. Sotóval kezdtünk – ez egy hússal és zöldséggel készített, melegen kínált levesféle, amelyet egész Indonézia nemzeti eledeleként tartanak számon. Tofus, zöldséges batyuk következtek finom, első kóstolásra elviselhetetlennek tűnően csípős szójaszósszal – olyan finom volt, hogy kis híján összevesztünk, kié legyen az utolsó, és mire a borsmártásos húshoz értünk, elfogytak a jelzők. Desszertet már nem is kértünk, megkóstoltuk viszont a világ egyik legkülönlegesebb kávéját, a Kopi Luwakot, ami valóban nem mindennapi.

Ezek után a vacsorán magyarázkodnunk kellett a vendéglátóinknak, hogy miért csak piszkáljuk a helyi specialitásokat. A csirke- és bárányhúsos gombócokkal telepakolt tésztalevesbe több chilit már nehéz lett volna belerakni, a földimogyoró-szósszal leöntött saláta és azt követő saté viszont igazi csemege volt, a borokról nem is beszélve.

Az indonéz konyhában gazdagon fűszereznek, gyakran használnak szerecsendiót, cayenne borsot, galanga gyökeret, kurkumát, gyömbért és szegfűszeget. Indonéziában az alapélelmiszer a rizs, amelyet sósan és édesen is fogyasztanak. Kedvelt egytálétel a nasi goreng, ami egy gazdag ízesítésű, sokféle formában készített rizses egytálétel. Az előfőzött rizst édes szójaszósszal, hagymával, fokhagymával, tamarinddal ízesítik, majd hozzákeverik a tojást, esetleg csirkehúst vagy garnélát. Népszerűek a szójaalapú ételek, különösen a tofu változatai, illetve a jávai eredetű tempeh, amely a helyiek fontos fehérjeforrása. Jakartában kedvelt street food a rizses, tofus, földimogyorós egytálétel, a ketoprak vagy a karedok saláta, amelyből ugyancsak nem hiányozhat a földimogyoró. A kókusz is fontos alapanyag: nem csak a húst és a kókusztejet használják, de frissítőként a friss kókuszvizet is árulják úton-útfélen. Megkóstoltuk és beleillett az ázsiai gasztroélmények sorába: izgalmas volt!

Száraz Ancsa








hirdetés