A Mária út új kulturális-aktív túraútvonalat kínál Tokaj-Hegyalján

A Mária út jelzés Rátkán, a tájház szomszédságában már fel van festve
A Mária út jelzés Rátkán, a tájház szomszédságában már fel van festve - © Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM
A Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM munkatársai ezen a hétvégén a Mária Út Egyesület önkénteseivel felfestették a Mária út jelzéseit Hernádkércs és Monok között, valamint Rátkán, s a következő napokban folytatják a túraút felfestését. 

A több mint 1400 km-nyi túraútból mintegy 35 km megy keresztül Tokaj-Hegyalja déli részén, összekötve Monok-Rátka-Mád-Tarcal-Tokaj szakrális és kulturális látnivalóit, s egyben kiváló gyalogos és kerékpáros túralehetőségeket kínálva a térségbe érkezőknek. Ezt felismerve a TDM szervezet munkatársai önkéntesek bevonásával kezdték felfesteni a Mária-út jelzéseit a hétvégén, s folytatják a munkát a következő napokban.

A TDM szervezet a Mária-út ezen szakaszát szeretné önálló kulturális és szakrális útként kínálni a vendégek számára, amelyre a közeljövőben önálló mobil applikációt, sétautat is készítenek, s a nyáron megjelenő új kerékpáros-gyalogos túratérképeken is önálló túralehetőségként kínálják.

A túraút kialakítása nem egyenlő pusztán a jelzések felfestésével, sok helyen magát az utat is rendbe kell tennie az önkénteseknek, hiszen a településeken kívül gyakran bozótos, elhanyagolt területeken megy keresztül a nemzetközi útvonal, így a TDM szervezet munkatársai és önkéntesei valóban “úttörő” munkát végeznek.

A túraút első kipróbálói a tervek szerint azok a zarándokok, akik április 17-én indulnak Budapestről és gyalog teszik meg Csíksomlyóig az utat. Ők várhatóan április utolsó napjaiban érkeznek Tokaj-Hegyaljára, hogy aztán Pünkösdre megérkezzenek a Csíksomlyói Búcsúra. A nyár folyamán azonban természetesen nemcsak a zarándokok, hanem a csoporttal vagy családdal érkező vendégek is végigjárhatják az utat, megismerkedve Tokaj-Hegyalja keresztény szakrális és kulturális látnivalóival.

A felfestéshez a TDM szervezet továbbra is várja az önkéntesek jelentkezését. Jelentkezni a +36 70 635 25 84 telefonszámon lehet.

Címkék: , ,hirdetés