A Maros és az Olt hűségesen követte a diákokat

By M. Magyar László
Erdélyben
Erdélyben
Pap, Nyírlövő – Életre szóló élményben volt részük a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Bölcsőde papi és nyírlövői 7. osztályos tanulóinak május 22-25. között.

Ekkor került sor arra a tanulmányi kirándulásra Romániába, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „Határtalanul!”pályázat sikeres elnyerése tett lehetővé. Az Alapkezelő Zrt. 783.168 forinttal támogatta az utazást. Különleges élmény volt számukra az országhatáron túl 500 km-re élő magyar anyanyelvű közösség megismerése.

A fiatalok szállása a Keleti–Kárpátok központjában, a Hargita megye északkeleti szélén elhelyezkedő Balánbánya városban volt. Innen indultak el minden nap a felfedező útra, s barangolták be Erdély csodás helyeit. A Maros és az Olt folyók hűséges társként kísérték őket nap mint nap. Az utazások során megismerték az ott élő emberek hétköznapjait, szokásait, a helyi gasztronómiai különlegességeket. Törekedtek arra is, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki hasonló korú balánbányai diákokkal. Ez sikerült is a közös túrázás, kirándulás, sportdélután és táncház során.

Hazaérkezésük után kellett egy kis idő, hogy feldolgozzák az élményeket. Szerették volna másokkal is megosztani ezeket, ezért június 1-jén egy értékelő órát és tanintézményi bemutatót tartottak.
hirdetés