A Mars expedícióról is szó esett

A Mars expedícióról is szó esett
A magyar űrrepülés 30. évfordulóján élményeikről beszéltek az űrhajósok és a vendégek.

Harminc éve ilyenkor egy űrrállomás fedélzetéről igyekezett megtalálni Magyarországot, megyénket és szülőfaluját Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós.

– Nem volt nehéz dolgom, hiszen a Kárpátok hegyvonulatától övezett medencét azonnal észlelhettem az űrből, sőt látható volt a Tisza is, így annak ívét követve nagyjából kikövetkeztethető volt, hol is fekszik Gyulaháza és Nyíregyháza – mesélt többek között a Föld kémlelésének élményeiről Farkas Bertalan pénteken, a Nyíregyházi Főiskolán. A magyar űrutazás 30. évfordulójának tiszteletére szervezett élménybeszámolón több űrhajós is megjelent, köztük volt természetesen az űrrepülésben társ Valerij Kubaszov is.

– A Mars küldetésre legalább 15-20 éves távlatban látok reális esélyt, addig még nagyon sok technikai problémát kell megoldani, ami idő- és pénzigényes dolog. Jelenlegi árfolyamon legalább 100-120 milliárd dolláros költségkkel számol a program, amelyet csak nemzetközi összefogással lehet elindítani – válaszolta újságírói kérdésre Kubaszov.

Az űrrepülő páros és vendégeik szombaton a nyíregyházi repülőtéren 10 órától látogatják meg a helyet, ahol Farkas Bertalan elindult repülős pályáján. A program az érdeklődők előtt is nyitott, várnak mindenkit, aki szeretne az űrhajósokkal együtt tenni egy repülőtéri sétát.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés