A marsi biofizika sikert hozott a Kossuthnak

Akt.:
Fazekas Gergely és Szűcs Bernadett
Fazekas Gergely és Szűcs Bernadett - © Fotó: iskola
Nyíregyháza – „Egy marsi kolónia biofizikája” című kísérleti és elméleti fizikai előadásával második helyet szerzett a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium csapata a Fizika mindenkinek elnevezésű országos versenyen.


Az előzetesen beküldött projektek alapján a gimnázium csapata a legjobb 12 közé jutva egy űrhajós szimulációval versenyzett: az űrhajó legénysége, egy kommunikációs tiszt, egy kapitány-hajóorvos és egy műszaki tiszt a kilövés után bemutatja, milyen biofizikai hatása van az űrutazásnak és a Marson tartózkodásnak az emberi testre.

Részletezik a nyomásváltozás hatásai mellett az űrruhák fajtáinak előnyeit, hátrányait, a hőmérséklet-változás és a súlytalanság nehézségeit. Kísérlettel modellezik a vér viselkedését a megváltozott körülmények között.

Munkájukkal az ezüstérmet hozták el, ezzel bekopogtattak a tudományos élet kutatói ajtaján, hiszen nevüket ezentúl a Budapesti Műszaki Egyetemen is jegyzik! A csapat tagjai: Csicsák Roland, Fazekas Gergely, Szűcs Bernadett. Mindhárman fizikaorientációs tanulók, vagyis a fizikát jó ideje emelt szinten tanulják.

Tóth Diána felkészítő tanár munkáját különdíjjal jutalmazta a zsűri, valamint dr. Kádár György, a verseny fővédnöke. A tanulók jutalomból élőben láthatták a MASZAT-ot, az első magyar műholdat, betekinthettek a második magyar műhold, a SZMOG gyártásának előkészületeibe és megtekinthették a BME tanreaktorát.

KM
hirdetés