A meglepetések évada lesz a bábszínházban

Generációk nőttek fel a bábművészek előadásain
Generációk nőttek fel a bábművészek előadásain - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Négy új darabbal várja a kicsiket a Burattino bábszínház.


Fontos esztendő ez a nyíregyházi bábmozgalom életében, hiszen 70 éves jubileumot ünnepelnek a bábosok. Generációk nőttel fel a Mesekert bábszínház előadásain, 2000 óta pedig a Burattino bábszínház viszi tovább az évtizedes hagyományokat.

A jól ismert mesehős nevét viselő társulat ereje a mese iránti rajongásban, és a gyermekek felelős, szeretettel teli nevelésének törekvésében rejlik. Elkötelezettjei a báboknak, amelyeket saját maguk készítenek, s amelyek az interaktív játék során örömöt szereznek, de sok-sok tanulsággal is szolgálnak. Előadásaik élményekkel teli szórakozást kínálnak óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt, és nem csak klasszikus meséket dolgoznak fel: az újdonságokat az ötlettárukból kibővítve, a saját maguk tollával ékesítve varázsolják a „színpadra”.

Nem csak gyermekekhez szól

Az idei a meglepetések évada lesz, hiszen a Korzó bevásárlóközpont B épületének II. emeletén négy új darabbal állnak a kicsik elé (hétköznap az óvodásokat várják bérletes előadással, hétvégén van bérletszünet), két előadást a Móricz Zsigmond Színház jól ismert művésze, Tóth Károly rendez. Az első bemutatóra már nem kell sokat várni: október 13-án érkezik Misi és Samu, a két kis mókus, akiknek kalandjai a testvéri szeretet erejét bizonyítják.

Decemberben egy ősbemutatóval jelentkeznek, Wass Albert egyik leghíresebb meséjét Tóth Károly rendezi. A Mese az erdőről című alkotás illeszkedik a szerző többi meséjéhez: a sorokat olvasva úgy érezzük, mintha a történet nem csak a gyermekekhez, de a felnőttekhez is szólna. Ez a mese is jelképekre épül, tanulságot hordoz, a műalkotásában az erdő válik központi szereplővé, egyben értékké, mintha maga az életre keltett erdő lenne az emberi lélek. Az állatok, tündérek, manók, sőt, még a csúf boszorkány is tanulságos világot teremt, nem találkozunk olyan szereplővel, aki gonoszságot hordozna magában.

A világirodalom egyik legszebb meséje ez, amelyben az emberek szívébe igazi ­kincseket: jóságot, szeretetet és békességet tesznek az angyalok. Az öreg csönd, a szellő és az angyal meséje a látó embereknek szól, akik megőrizték gyermekkoruk szívbeli érzékenységét, s gyermekeiket látó gyermekké tudják nevelni.

Kalandok hosszú sora

A következő bemutató a Hüvelyk Matyi: a gyerekek nagy kedvence ebben a történetben azt ígéri meg nagyapónak, hogy addig nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi azt a búzaszemet, amit az ördögök fejedelme rabolt el tőle. Természetesen kalandok hosszú sora vár rá – és hogy sikerül-e a küldetés? Kerekes János rendezéséből természetesen ez is kiderül.

Áprilisra is jut egy új előadás: a Spárga – tengeralattjáró Békés Pál izgalmas meséje, amit a Wass Albert-meséhez hasonlóan Tóth Károly rendez. „Itt hínár nő és nem virág, ez a vízi világ” – a mesében VII. Moszat király, a zöldalgák ura harcot indít a vizek lakói ellen. Na, és hogyan merülnek a mélybe a verebek? Hát spárga-tengeralattjárón! A gyerekek pedig velük tartanak, mert ez a mese attól igazán különleges, hogy a zenés darab nézői egyben a játék résztvevői is; olyannyira, hogy rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatok rém­uralmától.

SzA
hirdetés