A megszorítások egyharmadát megspórolhattuk volna az áfán

A jelenlegi ezermilliárd forintos megszorító csomag több mint egyharmadát megspórolhattuk volna, ha a kormány januárban nem csökkentette volna az áfa felső kulcsát 25-ről 20 százalékra – mondta a Független Hírügynökségnek az ING Bank vezető elemzője.

Gyurcsány Ferenc a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában ismerte el, hogy hiba volt az általános forgalmi adó felső kulcsát 25-ről 20 százalékra csökkenteni.

“Éves szinten körülbelül 200 milliárd forint bevételtől esik el a költségvetés amiatt, hogy január 1-től az áfa kulcsa 25-ről 20 százalékra csökkent” – jelentette ki a Független Hírügynökségnek Barcza György, az ING Bank vezető elemzője. Szerinte logikus feltételezés, hogyha a forgalmi adó maradt volna a régi szinten, akkor a jelenlegi 15 százalékos áfájú termékek adóját sem 20 százalékra, hanem 25-re emelnék. Ez számításai szerint további 160 milliárdos többletbevételt jelentene, vagyis kizárólag az áfa révén 360 milliárdos többlet lenne most a költségvetés kasszájában.

“Ez több mint az egyharmada a kormány által két hete bejelentett ezermilliárdos megszorító csomagnak – mondta a vezető elemző. – Kétségtelen, hogy közgazdaságilag ez sokkal jobb helyzet lenne.”

Barcza György szerint ha most újra 25 százalékra emelkedne az áfa, az 4 százalékponttal emelné az adott évben az inflációt. “Persze, a Gyurcsány-féle csomag ismeretében mindez már csak utólagos számolgatás – mondta. – Sokkal jobb lenne, ha a rövidtávú bevételnövelés mellett a kiadások visszafogása is erőteljesebb szerepet kapna. Ha például a kormány úgy határozna, hogy a nyugdíjakat mindig csak az infláció mértékéhez képest 1 százalékkal növeli, akkor az ellátás reálértéke sem csökkenne és a mostani, bérekhez kötött erőltetett emelést is megtakaríthatnánk. Ehhez azonban politikai döntésre van szükség” – mondta az elemző.

A forint árfolyamáról szólva Barcza György kijelentette: a Jegybanknak előbb-utóbb újra kamatot kell emelnie, ám úgy tűnik, a Monetáris Tanács szemellenzős hozzáállása ezt egyelőre hátráltatja. “Stabilabb volt a nemzeti valuta, amikor még vita volt a kabinet és a kamatot magasan tartó Magyar Nemzeti Bank vezetése között” – mondta. – Ebből a szempontból nem biztos, hogy szerencsés a kormány által kinevezett tagok ellenállása.” A vezető elemző úgy véli, a forint árfolamában nincs már messze a fordulópont, de azért megnyugodni is korai lenne még.
hirdetés