A megváltozott munkaerő-piaci viszonyok újfajta stratégiát igényelnek

A korábban jól bevált kiválasztási és álláskeresési technikák már nem elég hatékonyak
A korábban jól bevált kiválasztási és álláskeresési technikák már nem elég hatékonyak - © Illusztráció: ÉKN-ARCHÍV
Nyíregyháza – A pályázók nyelvtudás és reális önismeret nélkül szinte esélytelenek.

– A munkatársat kereső cégek rendre abba ütköznek, hogy egy-egy állásra nem találnak alkalmas jelölteket. A jelenség nem új keletű, különösen a meghirdetett IT és mérnöki állások esetében már évek óta jellemző. Az egyre több szakmát érintő helyzet azonban kezd általánossá válni. Szakemberek szerint a megváltozott munkaerő-piaci viszonyok újfajta stratégiát igényelnek mind a munkaadók, mind a munkavállalók részéről – tájékoztatta lapunkat Dobár Attila, a JobGroup ügyvezető igazgatója.

Már nem hatékonyak

– A mai munkaerő-piaci helyzetben a korábban jól bevált kiválasztási és álláskeresési technikák már nem elég hatékonyak – fogalmazott Szi­lágyi-Bécsi Tímea, a Nyíregyházán is irodát működtető IntSolution Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte fel kell venni a ritmust a gyorsan változó gazdasági és technológiai környezettel. A cégeknek egyre inkább arra kell törekedniük, hogy minél inkább lerövidítsék a kiválasztás időtartamát, és elszakadjanak régiós sztereotípiáktól.

– A jövőben egyre kevésbé lehet különbséget tenni a nyugati és a keleti országrész bérszínvonala között, s azt is be kell látni, hogyha jó szakembereket szeretnének, akkor Nyugat-Európával kell versenyre kelni. Bizonyos területeken érdemes lesz a cégeknek saját képzésekben gondolkodni, együttműködve a középiskolákkal – tette hozzá megkeresésünkre a szakember.

– A pályázók nyelvtudás és reális önismeret nélkül kisebb eséllyel lesznek sikeresek az álláskeresés során. Aki pedig magasabb életszínvonalon szeretne élni, annak tanulni kell. Egyre komolyabb a munkerőhiány a szakmunkák területén, így érdemes lehet a fiataloknak ilyen jellegű tanfolyamokat keresni – közölte Szilágyi-Bécsi Tímea.

Tények, adatok

Európai uniós kutatási eredmények szerint a magyarok 65 százaléka egy idegen nyelvet sem beszél legalább társalgási szinten, és a maga 13 százalékos arányával az európai rangsor végén szerepel az ország a két idegen nyelv ismeretét tekintve is.

KM-TG
hirdetés