A megye a „változatlanságra” voksolt

A megyénkbeli polgármesterek kétharmada folytathatja, amit az előző ciklus(ok)ban elkezdett.

Mindkét oldalon lesznek megyénkbeli polgármesterek a parlamenti patkóban: hét olyan borsod-abaúj-zempléni nagyváros van, ahol a most választott, avagy újraválasztott polgármester egyúttal országgyûlési képviselõ. Négyen történetesen kormánypártiak MSZP: Miskolc – Káli Sándor, Szerencs – Rónavölgyi Endréné, Sajószentpéter – Faragó Péter, Tiszaújváros – Koscsó Lajos, hárman ellenzékiek Fidesz: Sárospatak – Hörcsik Richárd, Mezõkövesd – Tállai András, Edelény – Molnár.

A „kettõsségek” sorában érdekes Ódor Ferenc esete: õ szintén parlamenti képviselõ, de harcba szállt most az encsi polgármesteri székért is – sikertelenül. Ugyanakkor viszont a szavazatok alakulásának köszönhetõen nagy reményekkel nézhet (négy év után ismét) a megyei közgyûlési elnök elé: pártja (melynek megyei elnöke és listavezetõje is egyben), mint ismeretes, mandátumtöbbséget szerzett a képviselõ-testületben.

Mindenki nyerhetett

Polgármester is, országgyűlési képviselő is
Edelény – Molnár – Fidesz
Mezőkövesd – Tállai András – Fidesz
Sárospatak – Hörcsik Richárd – Fidesz
Miskolc – Káli Sándor – MSZP
Sajószentpéter – Faragó Péter – MSZP
Szerencs – Rónavölgyi Endréné – MSZP
Tiszaújváros – Koscsó Lajos – MSZP

A vasárnapi történések lényege egyébként még egyszer: zökkenõmentesen, különösebb fennakadások nélkül folyt le mindenhol a választás. Mindenhol lezajlott a választás, 348 kisebb településen, és a tíz nagyobb (10 ezer lakos feletti) városban, s mindössze két helyen nem bizonyult eredményesnek, Tiszapalkonyán és Tornabarakonyban – annyiban, hogy mindkét községben szavazategyenlõség alakult ki, így a polgármesteri posztról majd a hamarosan kiírandó idõközi választás lesz hivatott dönteni.

Megyénk, mint ismeretes, a megyei önkormányzat összetételét illetõen ezúttal „narancs” színt öltött, váltva a legutóbbi ciklus „piros” színezete után. (Azaz az MSZP-s többséget Fidesz-többség váltja.)
Hogy ki „gyõzött” megyénkben, azt a pártpolitikusok mondják el – nincs olyan objektív mérce, ami szerint ki lehetne ilyesmit mondani. Aki a polgármesteri székek terén áll jobban, azt tarthatja mérvadónak, aki az ilyen-olyan képviselõ-testületekbeli fölényt, az arra hivatkozik.

Mentek – maradtak

A megyénkbeli 356 olyan településen, ahol polgármestert választottak, 259-ben megerõsítették az eddigi települési vezetõt. Ennek jóval kevesebb mint fele azon helyek száma, ahol az eddiginek fel kell állnia a hivatali íróasztal mögül, hogy helyét frissen választott utódjának adja át.

Polgármesterek jelölőszervezetei Borsod-Abaúj-Zemplénben
MSZP (helyenként az SZDSZ-szel) 21 településen
SZDSZ (önállóan) 1 (Tibolddaróc)
Fidesz (szövetségeseivel) 13 településen
Zempléni Településszövetség 3 településen
Munkáspárt 1 (Borsodbóta)
Nemzeti Fórum 1 (Emőd)
Roma Polgárjogi Mozgalom 1 (Felsőregmec)
MIÉP 1 (Pácin)
Putnok Városáért Egyesület 1 (Putnok)

Kapcsolódó cikkek:

Milyen irányba megy majd a megye?

A jövõ héten lesznek az alakuló ülések

Mezõkövesd, Tiszaújváros: alakuló ülések a jövõ héten

Új észak-borsodi városi polgármesterek reagálása
hirdetés