Területfejlesztési fórum a megyeszékhelyen

Akt.:
Területfejlesztési fórum a megyeszékhelyen
© A megye területfejlesztéséről tanácskoznak | Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati vezetőinek, az államigazgatás szereplőinek, valamint a régió vállalkozóinak társaságában területfejlesztési fórum zajlik Nyíregyházán.


Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében az új uniós költségvetési időszak (2014-2020) fejlesztésre fordítható forrásairól szólt. – 46 milliárd forint indikatív kerettel bír a megye, ehhez jön a kistérségi fejlesztésre vonatkozó 24 milliárd.

A megyei kormánymegbízott, dr. Vinnai Győző hozzátette: a közigazgatás igyekszik partnerként közreműködni a területfejlesztési stratégia megvalósításában. – A szakemberek értelmes célokat fogalmaztak meg, ehhez értelmes pályázatokat kell készíteni – mondta a kormánybiztos, aki kiemelte: a legutóbbi hét évben főként infrastrukturális beruházások valósultak meg, a következő ciklusban pedig már a gazdaságélénkítés lesz a prioritás.

Ezután Róka László, a MEGAKOM Stratégia Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője a térségi tervezés részleteiről elmondta: a forrásfelhasználás fókuszába az élelmiszer-gazdaság került, ami magával húzhatja magát a mezőgazdaságot is. – Fontos, hogy ne a minisztériumok mondják meg azt, hogy mit kell fejleszteni, hanem a helyben élő szakemberek – tette hozzá.

A konferencián elhangzott: az új fejlesztési időszak abban mutat eltérést az előzőhöz képest, hogy célzottabb támogatást nyújt (kevesebb az operatív program), a szociális szféra helyett a gazdaságélénkítésre fókuszál. A tervezési szinteket az új költségvetési időszakban immár nem statisztikai régiók alapján határozták meg, hanem megyék, megyei jogú városok és kistérségek szerint.
hirdetés