A megyei közgyűlésen is téma volt a labda

A megyei közgyűlésen is téma volt a labda
© Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – Csütörtökön utolsó nyári ülését tartotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés a megyeháza Bessenyei-nagytermében.


– A piaci szereplők egy része szerint már a szezon elején összeomlott a meggypiac – hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Csonka Bertalan. – Erre a problémára megoldást kell találni, hiszen megyénkben több tízezer embert, főnként kistermelőket érint – tette hozzá, majd üdvözölte a szaktárca erőfeszítéseit, és jövedelemkiegyenlítési alap létrehozását sürgette.

– Nagy jelentőségű az afrikai sertéspestis megjelenése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pestistérképén Szabolcs-Szatmár-Bereg vörösbe borul – fogalmazott ugyancsak napirend előtt Adorján Béla, aki azt firtatta, van-e kidolgozott terv a károk megtérítésére, s arra is kíváncsi volt, hogy – a gyakorlattal ellentétesen – miért rendeltek el vadászati tilalmat.

Dr. Helmeczy László felidézte a Pócspetri-ügy 70. évfordulóján szervezett ünnepséget, Kiss András pedig kifejezte örömét a megyei útfelújítások miatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság tavalyi tevékenységéről dr. Kazsuk Attila igazgató adott tájékoztatást.

– Jubileumi év volt 2017 az adóhatóságnál – emlékeztetett bevezető gyanánt arra, hogy a Magyar Királyi Pénzügyőrség megalakulásának 150 éves évfordulóját ünnepelték. – Hozzájárultunk az ország versenyképességének javításához, és az esztendő fontos feladata volt a szolgáltatói szemlélet kiterjesztése is. Csökkentettük a bürokráciát, nagy lépéseket tettünk a feketegazdaság szőkítése érdekében: az évtized elején 25 százalék volt az aránya, s az Európai Unióban az egyik legjobb eredménynek számít, hogy ma már csak 14 százalék.

– Szemléletváltás volt az ellenőrzések esetében is, immár az adókötelezettség teljesítéséhez nyújtott segítségen van a hangsúly. Elkezdtük a technológiai modernizációt és a felkészülést a bővülő feladatkör ellátására. Az eredményeket a szervezeti működés hatékonyságának növelésével tudtuk elérni – taglalta dr. Kazsuk Attila.

A közgyűlés egyik különösen fontos napirendi pontja volt a tájékoztató a Tisza Korlátolt Felelősségű Területi Társulás (Tisza ETT) tevékenységéről.

– Egy uniós normáknak is megfelelő, modern hulladéklerakó, valamint hulladékválogató üzem épül Kárpátalján. E fejlesztés és a határon átnyúló együttműködés eredményeképpen csökken a megyénket elárasztó szilárd hulladék mennyisége – mondta Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke.

– A Kárpátaljáról érkező hulladék ökológiai, mezőgazdasági és turisztikai szempontból is nagyon fontos kérdés – fűzte hozzá Adorján Béla, kitartó és eredményes munkát kívánva a társulásnak.

A közgyűlés díszoklevelét vehették át azok a csapatok, amelyek különösen szép sikereket értek el a Nyíregyházán és Kisvárdán megrendezett IV. korcsoportos Összevont Labdajátékok Diákolimpián: a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola leánycsapata a röplabdában elért második helyezésért, a Tiszavasvári Általános Iskola fiúcsapata a kézilabdában elért harmadik helyezésért, a Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola fiúcsapata a labdarúgásban elég harmadik helyezésért.

– Köszönöm ezt az országos szinten is elismert munkát a gyerekeknek, a felkészítőiknek, az intézményvezetőknek és szülőknek – fejezte ki nagyrabecsülését Baracsi Endre, a közgyűlés alelnöke, aki végül a további munkához erőt és kitartást, valamint kellemes vakációt kívánt a gyerekeknek.

HP
hirdetés